Țări membre NATO, printre care SUA și Germania, efectuează EXERCIȚII militare în zona Indo-Pacifică, pe fondul tensiunilor cu Rusia și China

Publicat: 23 07. 2024, 17:32

This browser does not support the video element.

Echipaje ale Forțelor Aeriene din Germania, Statele Unite, Franța și Spania, împreună cu parteneri din Asia și cu Australia efectuează exerciții în zona Indo-Pacifică, pe fondul tensiunilor cu Rusia și China.

La Exercițiul ”Pacific Skies 24” participă aproximativ 50 de avioane militare, în perioada iunie-august. Țările europene au mobilizat aproximativ 1.800 de militari la exercițiile din statele americane Alaska și Hawaii, din Japonia, Australia și India, potrivit publicației Air & Space Forces.

Forțele Aeriene germane participă în prezent la un exercițiu internațional major în zona Indo-Pacifică. Obiectivul națiunilor participante este de a intensifica disponibilitatea operațională în zonele de importanță economică și strategică. După escale în Canada, avioanele Forțelor Aeriene germane au efectuat deja manevre în Alaska, deasupra Japoniei și deasupra Arhipelagului Hawaii. În prezent, forțele militare germane se antrenează în Australia. După finalizarea exercițiilor în India, avioanele și personalul revin în Germania, informează site-ul Tagesschau.de.

Germania a trimis avioane de vânătoare Eurofighter de la Baza din Rostock, două aeronave de transport și un aparat de realimentare în aer.

Germania vrea să colaboreze strâns nu doar cu aliații din cadrul NATO, ci și cu parteneri din zona Asia-Pacific.

”Armata filipineză, armata thailandeză, Singapore, Japonia. Discutăm despre provocările cu care se confruntă Forțele Aeriene, despre capabilități, despre constrângeri, să construim alianțe, să fim compatibili, acestea sunt provocările”, afirmă Bjorn Andersen, comandant în cadrul Forțelor Aeriene germane.

Exercițiul reprezintă și un semnal geopolitic în zona Indo-Pacifică, pe fondul tensiunilor dintre China și Statele Unite.

Australia, una dintre gazde, consideră manevrele aliaților, inclusiv participarea Germaniei, contribuții la consolidarea securității.

”Ne dorim stabilitate în această regiune, pace și dezvoltare. Aceste lucruri nu pot fi realizate de o singură țară, de aceea sunt necesare nu doar relații bilaterale, ci trebuie construite alianțe”, a declarat Pete Robinson, un oficial militar australian.

Administrația de la Beijing a contestat vehement, în mod constant, intensificarea prezenței militare occidentale în zona Indo-Pacifică.

Foto: Profimedia

Citește și:

MOSCOVA amenință cu o ripostă simetrică dacă UE oferă Ucrainei profiturile generate de activele ruse