Un studiu global realizat de compania de cercetare Ipsos plasează Canada ca fiind țara care va domina relațiile internaționale în următorul deceniu, urmată de Germania și Franța.
La fel ca în ediția anterioară, Canada ocupă poziția fruntașă în acest top (81%), cu sprijinul unor state sud-americane (Columbia, Mexic, Peru), precum și cu susținerea cetățenilor din Marea Britanie, Australia și SUA.
La polul opus, China, Rusia, Turcia, Malaezia, Arabia Saudită și Italia sunt mai puțin înclinate să considere Canada ca având o influență pozitivă pe plan mondial in următorii 10 ani.
Locurile doi și trei din clasament sunt ocupate de ‘locomotivele’ economice și politice ale Uniunii Europene: Germania (78%), respectiv Franța (70%). Poziția Germaniei este susținută în special de țări din America Latină (Peru, Mexic, Columbia, Chile), dar și de Țările de Jos (Olanda) sau Africa de Sud. Suporterii Franței provin atât din America de Sud (Columbia, Peru, Mexic, Chile, Brazilia), cât și din India.
Studiu plasează Uniunea Europeană pe locul al patrulea în topul țărilor şi organizațiilor de la care cetățenii se așteaptă să exercite o influență pozitivă asupra relațiilor internaționale în următoarea decadă. 7 din 10 cetățeni ai lumii văd UE în această poziție, cu mult înaintea Indiei, Statelor Unite (50% fiecare), Rusiei (46%) sau Chinei (42%).
De-a lungul celor 11 ediții ale studiului, China pare să fi atins potențialul maxim (58%) în 2017, în timp ce față de 2019 înregistrează o scădere majoră, de 11 puncte procentuale, cel mai probabil atribuită contextului pandemic actual.
În privința Statelor Unite, vârful a fost atins în 2016, în timpul administrației Obama (64%), moment din care scorul a scăzut constant: 55% în 2017 (primul an de președinție pentru Donald Trump), respectiv 50% în prezent.
Topul este completat de media mențiunilor fiecărei țări referitoare la ea însăși (69%) – practic, cât de sus în clasament își văd țara cetățenii care au participat la studiu. Nivelul maxim de suport național se înregistrează în Canada, Australia, India, Olanda, Malaezia, Germania și Rusia (peste 80%). Pe de altă parte, cetățenii din Ungaria, Belgia, Africa de Sud, Argentina, Polonia sau Spania sunt cei mai sceptici cu privire la rolul țării lor asupra relațiilor internaționale (sub 64%).