„Rusia are de-acum o mare responsabilitate. Îndemnăm Rusia să se abțină de la orice nouă escaladare a situației din Ucraina”, au insistat miniștrii de Externe ai celor trei țări, într-o declarație comună.
„Noi pledăm cu forță în favoarea unui dialog semnificativ între Ucraina și Rusia, care constituie o etapă esențială” pentru detensionarea situației, subliniază Frank-Walter Steinmeier (Germania), Laurent Fabius (Franța) și Radoslaw Sikorski (Polonia).
„Suntem în favoarea unui răspuns comun al Europei la această provocare. Nu vom accepta o politică ce divizează Ucraina sau care caută să transpună acțiunea întreprinsă în Crimeea în alte părți ale Ucrainei sau în alte țări ale Europei de Est”, precizează cei trei miniștri.
De asemenea, ei și-au exprimat dorința ca țările de la granița de est a Uniunii Europene (UE) să nu fie plasate în situația de alege între UE și Rusia. „Parteneriatele sau acordurile bilaterale încheiate de UE cu partenerii săi (din Est) nu sunt îndreptate împotriva Rusiei”, potrivit declarației.
În această privință, miniștrii propun lansarea unor „discuții UE/Rusia cu Ucraina, R.Moldova și Georgia asupra consecințelor pentru cele două părți ale acordurilor de asociere” între UE și „partenerii săi din Est”.
Potrivit Berlinului, președintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis luni cancelarului german, Angela Merkel, că Rusia își retrage parțial trupele mobilizate de-a lungul graniței cu Ucraina.
Într-o discuție telefonică, cei doi lideri „au evocat alte posibile măsuri pentru stabilizarea situației din Ucraina și Transnistria”, potrivit unui comunicat al Guvernului german.
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a reacționat cu prudență la veștile din Rusia. „Pare a fi un mic semnal de destindere”, a declarat el, la Berlin.
Gaidau Ion, [email protected]