Țarul Putin, un sfert de VEAC de domnie, pe locul trei în topul all-time al autocraților Rusiei. În imperiu expodează deja artificiile

Publicat: 31 12. 2024, 18:15
Actualizat: 31 12. 2024, 19:05

Vladimir Putin împlineşte marţi un sfert de secol de când se află la putere. Adică două mandate consecutive de președinte a câte patru ani, două consecutive de premier, a câte patru ani, încă două de președinte a câte patru ani și un an din actualul mandant, al cincelea, de patru ani, obținut prin modificarea Constituției care-i permite să plece de la Kremlin ca țarii, cu picioarele înainte. În momentul de față a urcat pe locul trei în clasamentul țarilor, după Petru cel Mare, 43 de ani și Ecaterina cea Mare, 34 de ani.

În mesajul său de Anul Nou a preferat să salute succesele Rusiei din această perioadă amintind doar vag de agresiunea pe scară largă pe care a pornit-o împotriva Ucrainei în urmă c

„Dragi prieteni, în câteva minute anul 2025 va veni peste noi, încheind primul sfert al secolului XXI. Această perioadă a fost marcată în Rusia de multe evenimente, în special istorice şi de mare anvergură”, spune Putin în alocuţiunea sa. „Suntem siguri că totul va merge bine, că vom merge doar înainte”, a insistat el, în acest scurt discurs difuzat în timp ce Extremul Orient rus a intrat deja în noul an, scrie AFP.

„Mai sunt încă multe de făcut, dar putem fi mândri de ceea ce s-a realizat. Este atuul nostru comun pentru dezvoltarea viitoare”, a afirmat el în tradiţionalul său discurs către naţiune, în care a făcut doar o referire trecătoare la conflictul din Ucraina.

Salutând o ţară „independentă, liberă şi puternică”, Putin spune că Rusia „a putut să facă faţă celor mai dificile provocări”.

Boris Elţîn, ultimul președinte al mileniului doi

Putin, pe atunci prim-ministru, i-a succedat preşedintelui rus Boris Elţîn la 31 decembrie 1999, când președintele federației, bolnav şi discreditat, a demisionat, spre surprinderea generală. De atunci, omul forte de la Kremlin se mândreşte cu faptul că a transformat din nou Rusia într-o mare putere, capabilă să concureze cu Occidentul, şi că a redat onoarea ruşilor după umilinţa destrămării imperiului sovietic.

În timp ce ţara se scufundă în asaltul său mortal asupra Ucrainei început în urmă cu aproape trei ani, Putin i-a salutat pe soldaţii desfăşuraţi pe linia frontului – aceasta fiind singura referire din discursul său la cel mai grav conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. „În acest sfârşit de an, gândurile şi speranţele rudelor şi prietenilor, a milioane de oameni din întreaga Rusie, sunt alături de luptătorii şi comandanţii noştri”, a spus el.

Putin nu a menţionat nici dificultăţile economice ale Rusiei, afectată de o inflaţie ridicată şi de o creştere economică care dă semne de încetinire, toate probleme alimentate de conflictul din Ucraina şi de sancţiunile occidentale.

Citiți și: Misiunea „istorică” a lui Putin și REALITATEA PARALELĂ în care trăiește liderul Rusiei. De ce îi regretă pe Jacques Chirac, Helmut Kohl și Berlusconi