Prima pagină » Știri externe » Tehnologia modernă dezvăluie noi informații ULUITOARE despre trilobiți și mamuții lânoși. Descoperirea care ar putea revoluționa știința

Tehnologia modernă dezvăluie noi informații ULUITOARE despre trilobiți și mamuții lânoși. Descoperirea care ar putea revoluționa știința

Tehnologia modernă dezvăluie noi informații ULUITOARE despre trilobiți și mamuții lânoși. Descoperirea care ar putea revoluționa știința
Sursa Foto: Profimedia

Cu ajutorul tehnologiei moderne, oamenii de știință pot afla mai multe informații uluitoare despre mamifere, precum mamuții lânoși care au dispărut cu mii de ani urmă și poate chiar despre forme de viață ca trilobiții care au trăit acum sute de  milioane de ani.

Este vorba despre trilobiți și mamuții lânoși, două dintre cele mai cunoscute specii preistoric după dinozauri.

Reconstituirea 3D a unui trilobit conservat în stare remarcabilă

Sursa Foto: Universitatea din Poitiers

Sursa Foto: Universitatea din Poitiers

Cu ajutorul computerelor performante de azi, o echipă de oameni de știință au putut reconstitui digital două exemplare diferite de trilobiți ce au fost fosilizate în cenușă vulcanică. Cele două exemplare au trăit acum 515 milioane de ani, în Munții Atlas din Marocul de azi. Atunci, Maroc se afla sub ape puțin adânci, scrie CNN.

În urmă cu 515 milioane de ani, o erupție vulcanică a provocat un torent de flux piroclastic a ucis instantaneu trilobiții care se aflau în preajmă. La fel ca romanii care au murit pe loc după ce au fost îngropați de cenușa vulcanică la Pompei după erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., trilobiții au fost găsiți pietrificați. Fosilele lor arată de parcă trilobiții au murit ieri.

Cu tehnologia raxelor X de înaltă rezoluție, oamenii de știință au putut scana fiecare părticică a celor două exemplare. Cu datele și imaginile rezultate, oamenii de știință de la Universitarea din Poitiers au putut crea modelele digitale 3D ale trilobiților. Fluxul piroclastic care i-a pietrificat le-a conservat la perfecție urmele țesuturilor moi, organele intestinale, antenele, sistemul digestiv și perii senzoriali. Pentru prima oară, oamenii moderni știu cum arată un trilobit cu exactitate.

În ultimele două secole, paloentologii au identificat 22.000 de specii de trilobiți. Aidoma unor artropode, aceștia par să fi fost rudele îndepărtate demult dispărute ale păianjenului și crustaceelor. Trilobiții au dispărut acum 252 milioane de ani, probabil din cauza celei mai mari extincții din istoria planetei. Este vorba despre Extincția din Permian-Triasic care a dus la dispariția a 90% din speciile de atunci, cauzată de erupțiile vulcanice în lanț din Siberia.

Genetica ne ajută să înțelegem mamuții mai bine

Sursa Foto: Profimedia

Sursa Foto: Profimedia

O bucată de piele a unui mamut lânos, ce s-a conservat perfect, a fost descoperită într-un permafrost siberian, în anul 2018. Analizând rămășițele exemplarului mort de 52.000 ani , cercetătorii au descoperit cromozomi intacți care pot purta material genetic sau ADN.  Mostre de ADN antic au mai fost găsite și înainte, dar de obicei fragmentate în sute de litere de cod genetic. Cromozomii  pot conține milioane, ceea ce înseamnă că pentru prima dată, oamenii de știință pot reconstrui genomul tridimensional al unui mamut lânos.

„Cromozomi „fosilizați” nu au mai fost găsiți până acum”, a spus Erez Lieberman Aiden, profesor de genetică moleculară de la Colegiul de Medicină Baylor, potrivit CNN.  Cu ajutorul genomului, se pot face pași majori în readucerea la viață a speciei de mamuți lânoși. Mamuții lânoși au trăit în Europa, Asia și America de Nord.

Mamuții lânoși au apărut acum 800.000 ani, în Siberia, și au dispărut în urmă cu 4.000 ani, exact la momentul construirii marilor piramide egiptene.  Ultimele exemplare au trăit pe insula Wrangel, iar elefantul asiatic care trăiește și azi i-a fost o rudă îndepărtată. Cercetătorii speculează că principala cauză a dispariției mamuților lânoși a fost vânătoarea practicată de oamenii moderni din specia Homo sapiens sapiens. Având arme mai îmbunătățite și mai eficiente (sulițe, arcuri și săgeți), oamenii au putut vâna toate mamiferele mari, provocând perturbări în ecosistem și în lanțul trofic, și în cele din urmă, cauzându-le extincția.

Mamuții vor fi readuși la viață până în 2030

Sursa Foto: Profimedia

Sursa Foto: Profimedia

O companie americană vrea ca în următorii ani să readucă pe planetă exemplare de mamut, pasărea Dodo și tigrul tasmanian. Compania folosește ingineria genetică și inteligența artificială, ca-n filmul „Jurassic Park”. Reprezentanții companiei din Statele Unite susțin că au tehnica necesară să repopuleze planeta cu aceste exemplare.

„Deținem toată tehnologia de care avem nevoie. Este vorba doar de timp și de finanțare. Dar suntem 100% încrezători că putem aduce înapoi tigrul tasmanian, dodo și mamutul”, a spus Ben Lamm, directorul executiv al companiei cu sediul în Texas.

Echipa sa estimează că până în 2028 ar putea să se nască primul pui de mamut. Din păcate, acest proces nu este posibil în cazul trilobiților și dinozaurilor, al căror genom nu mia poate fi găsit. Trilobiții, fiind demult dispăruți, ADN este imposibil să mai poată fi recuperat.

Citește și: 

O companie americană de inginerie genetică vrea să readucă la viață mamutul, pasărea DODO și tigrul tasmanian

Cinci mamuți care au trăit acum 220.000 de ani, „excepțional” de bine conservați, descoperiți într-o regiune din Anglia

Descoperire fabuloasă în pivnița unui producător de vin din AUSTRIA. Are între 30.000 și 40.000 de ani vechime!

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și