Guillaume Poupard, directorul agenției franceze pentru securitate cibernetică, ANSSI, a declarat că țara sa nu va interzice complet utilizarea echipamentelor produse de gigantul chinez Huawei în construirea rețelei de telecomunicații 5G, dar că le va cere companiilor din domeniul telecom să evite aceste produse.
Oficialul a explicat că recomandarea va fi valabilă mai ales în privința companiilor din domeniul telecomunicațiilor care nu folosesc aceste echipamente în prezent, informează site-ul agenției de presă Reuters.
„Ce pot să vă spun este că nu va exista o interdicție totală. Dar în cazul operatorilor care încă nu folosesc echipamente Huawei, le vom cere nici să nu le aleagă”, a declarat Poupard.
Declarația directorului ANSSI vine în contextul în care Statele Unite le-au cerut aliaților să excludă gigantul chinez din licitațiile pentru rețelele 5G, susținând că Beijingul ar putea utiliza influența pe care o are asupra Huawei pentru actitvități de spionaj.
Compania Huawei a negat în repetate rânduri acuzațiile Washingtonului.
Reuters a anunțat în luna martie că, potrivit unor surse, Franța nu va interzice echipamentele Huawei în totalitate, ci va interzice ca acestea să fie folosite în segmentele sensibile ale rețelei 5G, cum ar fi procesarea datelor personale ale utilizatorilor.
Decizia Franței privind echipamentele Huawei va afecta activitatea a doi dintre cei patru operatori din Franța, Bouygues Telecom și SFR, în contextul în care jumătate din rețelele actuale ale acestora sunt produse de grupul chinez.
„În cazul operatorilor care deja folosesc tehnologii Huawei, vom emite autorizații provizorii, cu valabilitate cuprinsă între trei și opt ani”, a spus Poupard.
Compania Orange, controlată de stat, a ales deja să folosească tehnologie Nokia și Ericsson, în detrimentul Huawei.
Oficialul a declarat că decizia a fost luată pentru a proteja interesele franceze și nu trebuie văzută ca un act de ostilitate la adresa Chinei.
„Nu este o decizie împotriva Huawei sau o decizie anti-chineză. Tot ce vrem să spunem este că în cazul furnizorilor europeni nu există un risc atât de mare ca în cazul celor non-europeni”, a spus Poupard.
El a adăugat că începând cu săptămâna viitoare, operatorii care nu au primit autorizații pentru a utiliza echipamente Huawei pentru rețelele 5G pot să considere că lipsa unui răspuns din partea autorităților în termenul legal este echivalentă cu o respingere a solicitărilor.