Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Barack Obama și Angela Merkel au purtat o discuție telefonică pe tema „evoluției situației din Ucraina”, unde un armistițiu fragil este în vigoare din 15 februarie, în pofida unor incidente armate.
Cei doi lideri „au reafirmat că sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi relaxate atât timp cât (statul rus) nu își va îndeplini obligațiile care îi revin în temeiul (înțelegerilor) de la Minsk”, se arată în comunicatul Casei Albe.
Liderul de la Casa Albă și cancelarul german „au convenit”, de asemenea, „asupra necesității punerii în aplicare complete și rapide a celor trei Acordului de la Minsk, pentru a se ajunge la o soluționare de durată și pașnică a conflictului”.
Totodată, Obama și Merkel au mai discutat despre „acordarea de sprijin economic Ucrainei pentru implementarea reformelor necesare”, anunță Casa Albă.
Grupul de contact, din care fac reprezentanți ai Moscovei, Kievului, OSCE și lideri separatiști proruși din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înțelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înțelegerea a fost negociată de către președinții Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroșenko, Franței Francois Hollande și cancelarul Germaniei Angela Merkel.
Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistițiu între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși din estul țării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părți beligerante, retragerea armamentului greu din regiune și un schimb de prizonieri.
Armistițiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruși, care au preluat controlul asupra orașului Debalțeve, un nod feroviar strategic din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.
Moscova este acuzată de către Kiev și Occident că este implicată – cu armament și personal – în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de 11 luni. Rusia neagă orice implicare.