Telegram ar putea DEZVĂLUI informații despre utilizatori la cererea autorităților. În ce CONDIȚII ar accepta să DIVULGE datele criptate. Ce MESAJ are dezvoltatorul aplicației pentru ruși
Adjunctul ministrului rus pentru Dezvoltare Digitală, Comunicații și Mass Media, Alexei Volin, a declarat că este de părere că aplicația de mesagerie rapidă Telegram nu poate fi blocată complet. „Nimic nu poate fi blocat complet pe internet. Dacă cei pe care îi blochezi au suficiente resurse intelectuale, materiale și de IT, atunci pot evita blocarea. Aceasta este o situație cu care trebuie să trăim”, a declarat Violin în cadrul unei vizite de lucru la Rostov-pe-Don, citat de agenția Tass..
Estimp, în setările sale actualizate de confidențialitate, Telegram a declarat că va divulga datele utilizatorilor către „autoritățile competente” din alte țări în chestiuni legate de terorism, dacă va primi un ordin judecătoresc în acest sens, dar nu și celor din Rusia, anunță postul american CBS News.
„Dacă Telegram primește o hotărâre judecătorească care să confirme că sunteți suspect de terorism, este posibil să vă dezvăluim adresa IP și numărul dvs. de telefon autorităților competente”, au transmis reprezentanții companiei fondate de rusul Pavel Durov către utilizatori. „Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Când o vom face, o vom include într-un raport semestrial de transparență”, au adăugat reprezentanții Telegram.
În același timp, Durov i-a asigurat pe utilizatorii ruși că Telegram va continua să le protejeze datele față de serviciile de Securitate din Rusia.
„În Rusia, aplicației Telegram i s-a cerut nu doar să dezvăluie numerele de telefon sau adresele IP ale teroriștilor, pe baza unei hotărâri judecătorești, ci accesul la mesajele tuturor utilizatorilor”, a scris Durov pe Telegram.
Telegram a atras peste 200 de milioane de utilizatori de la lansarea sa în 2013, de către Durov și fratele său Nikolai.
La 13 aprilie, o instanță din Moscova a blocat accesul la aplicația Telegram în Rusia, după ce oficialii companiei care o administrează au refuzat să ofere codurile de decriptare Serviciului Federal de Securitate (FSB).
FSB a intentat o acțiune judiciară contra Telegram în 2017, cerând codurile pentru decriptarea traficului de date al serviciului de mesagerie, care are aproximativ zece milioane de utilizatori în Rusia. În octombrie 2017, o instanță din Moscova a amendat Telegram cu 800.000 de ruble (14.000 dolari) pentru refuzul de a oferi codurile de criptare.