Telegram va PREDA autorităților adresele IP și numerele de telefon ale utilizatorilor

Publicat: 24 09. 2024, 12:14
Actualizat: 24 09. 2024, 14:28

Aplicația de mesagerie Telegram a anunțat că va preda adresele IP și numerele de telefon ale utilizatorilor autorităților care prezintă mandate de percheziție sau alte cereri legale valide.

Modificarea termenilor de serviciu și a politicii de confidențialitate a Telegram „ar trebui să descurajeze infractorii”, a declarat directorul general Pavel Durov într-o postare Telegram, scrie BBC.

„În timp ce 99,999% dintre utilizatorii Telegram nu au nimic de-a face cu criminalitatea, cei 0,001% implicați în activități ilicite creează o imagine proastă pentru întreaga platformă, punând în pericol interesele celor aproape un miliard de utilizatori ai noștri”, a spus Durov.

Durov a mai spus că aplicația folosește acum „o echipă dedicată de moderatori” care utilizează inteligența artificială pentru a ascunde conținutul problematic în rezultatele căutărilor.

O schimbare semnificativă de direcție pentru Telegram

Anterior, Telegram furniza informații doar despre suspecții de terorism.

Criticii spun că Telegram a devenit un focar de dezinformare, pornografie infantilă și conținut legat de terorism, parțial din cauza unei funcții care permite grupurilor să aibă până la 200 000 de membri. Prin comparație, WhatsApp, deținut de Meta, limitează dimensiunea grupurilor la 1 000 de persoane.

Experții în securitate cibernetică spun că, deși Telegram a eliminat unele grupuri în trecut, are un sistem mult mai slab de moderare a conținutului extremist și ilegal decât companiile concurente de social media și aplicațiile de mesagerie.

Durov, co-fondatorul de origine rusă al platformei, a fost reținut de autoritățile franceze luna trecută pe un aeroport situat la nord de Paris. Arestarea lui Durov a declanșat o dezbatere cu privire la viitorul protecției libertății de exprimare pe internet.

Începutul colaborării Telegram cu regimurile represive?

După reținerea dlui Durov, mulți oameni au început să se întrebe dacă Telegram este într-adevăr un loc sigur pentru disidenții politici, potrivit lui John Scott-Railton, cercetător principal la Citizen Lab al Universității din Toronto. El spune că această ultimă schimbare de politică este deja întâmpinată cu și mai multă alarmă în multe comunități.

„Telegram se prezenta ca o platformă care s-ar opune cererilor guvernamentale, ceea ce a atras oameni care doreau să se simtă în siguranță împărtășindu-și opiniile politice în locuri precum Rusia, Belarus și Orientul Mijlociu”, a declarat Scott-Railton. „Mulți analizează acum anunțul Telegram cu o întrebare importantă în minte: înseamnă oare că platforma va începe să coopereze cu autoritățile din regimurile represive?”

Telegram nu a oferit informații foarte clare cu privire la modul în care compania va face față cererilor din partea liderilor unor astfel de regimuri în viitor, a adăugat el.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: