Prima pagină » Știri externe » Televiziunea PUBLICĂ susține interesele GUVERNULUI: Val de proteste în UNGARIA

Televiziunea PUBLICĂ susține interesele GUVERNULUI: Val de proteste în UNGARIA

Televiziunea PUBLICĂ susține interesele GUVERNULUI: Val de proteste în UNGARIA
Val de proteste în Ungaria. Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat luni seară în fața sediului Televiziunii publice din Ungaria, cerând independența presei și a sistemului judiciar.

Protestatarii au scandat sloganuri împotriva partidului de guvernământ, Fidesz (centru-dreapta), și a Televiziunii publice, acuzată că susține interesele Guvernului.

Sute de agenți ai forțelor de ordine au fost mobilizați la locul protestului.

Manifestația desfășurată luni se înscrie într-o serie de acțiuni împotriva Guvernului Viktor Orban. Duminică, circa 10.000 de persoane au protestat la Budapesta față de modificările legislației în domeniul muncii.

 

O „Lege a Sclaviei”, ce permite angajatorilor să pretindă personalului 400 de ore suplimentare de muncă pe an, stârnește furia ungurilor, care au început săptămâna trecută un val de proteste. Premierul Viktor Orban a explicat că măsura vine în sprijinul celor care doreau să muncească mai mult, dar erau împiedicați de „obstacole birocratice stupide”.

Legea, care crește numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an, a fost adoptată cu 130 de voturi pentru, 52 împotrivă și o abținere.

„Guvernul este de partea celor harnici,” pretinde premierul Viktor Orban, care a explicat că legea vine în sprijinul angajaților care vor să câștige mai mulți bani, dar nu puteau până acum din cauza „obstacolelor birocratice stupide”.

Deși partidele de opoziție au încercat să blocheze votul, Fidesz, partidul de guvernământ condus de Viktor Orban a impus legea cu ajutorul majorității din Parlament. Protestatarii au strigat „Trădătorii, trădătorii” și „Orban va ajunge în iad”. Orban a instituit un sistem pe care opoziția îl consideră a fi autocratic și care afectează companiile, mediul academic, justiția și mass-media.

 

 

Citește și