Tensiune în creștere pe axa Teheran-Riad. Arabia Saudită își întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul. Reacția SUA
Într-o conferință de presă, ministrul saudit de Externe Adel bin Ahmed al-Jubeir (foto) a precizat că țara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene și administrațiilor care-i sunt atașate în Arabia Saudită să părăsească teritoriul regatului în termen de 48 de ore.
Arabia Saudită este hotărâtă să nu lase Iranul să-i slăbească securitatea națională, a subliniat ministrul saudit.
Manifestanți iranieni au invadat Ambasada saudită din Teheran în noaptea de sâmbătă spre duminică, după execuția în regatul wahhabit a 47 de condamnați, între care și un demnitar șiit.
Manifestanți s-au adunat în fața porților ambsadei în semn de protest față de execuția șeicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit. Ei au reușit să pătrundă în incintă și au început să o incendieze, după care au fost alungați de poliție, potrivit agenției iraniene de presă Isna.
Într-o imagine difuzată pe rețele de socializare apare o sală devastată și cu mobilierul rupt, sub portretul regelui Salman al Arabiei Saudite.
La scurt după aceea, Ministerul iranian de Externe a emis un comunicat în care îndemna la calm și le cerea manifestanților să respecte locurile diplomatice, potrivit site-ului Entekhab.
Liderul suprem al Revoluției islamice din Iran Ali Khamenei a declarat însă că preconizează o „răzbunare divină” după execuția șeicului al-Nimr.
Abdel al-Jubeir a apreciat că atacarea misiunii diplomatice saudite este de aceeași natură cu cele care au fost comise în trecut împotriva altor reprezentanțe străine în Iran.
„Acoperirea unei erori majore”
Ministrul al-Jubeir a apreciat că Iranul continuă o politică de destabilizare a regiunii, creând „celule teroriste” în Arabia Saudită.
„În lumina acestor realități, Regatul anunță ruperea relațiilor diplomatice cu Iranul și cere plecare membrilor misiunilor diplomatice de la Ambasada, Consulatul și administrațiile legate în 48 de ore. Ambasadorul a fost convocat pentru a le notifica” această decizie, a anunțat al-Jubeir.
Diplomații, care au fost nevoiți să părăsească Ambasada saudită din Teheran, au sosit cu avionul la Dubai și erau în drum către țara lor, potrivit postului de televiziune Al Arabiya.
Adjunctul ministrului iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a estimat, într-o intervenție pe postul național iranian de televiziune, că această ruptură constituie o tentativă de acoperire, din partea Arabiei Saudite, a „erorii majore a execuției șeicului al-Nimr”.
Reacția SUA
Statele Unite, care rămân cel mai fidel aliat din Occident al regimului saudit, au reacționat pledând pentru o calmare a tensiunilor dintre Riyadh și Teheran.
„Am luat cunoștință de informații potrivit cărora regatul Arabiei Saudite a decis să ordone să fie închise misiunile diplomatice iraniene din regat”, a declarat un oficial din cadrul administrației Obama.
„Noi credem că angajamentul diplomatic și dialogul rămân esențiale în soluționarea divergențelor și continuăm să-i îndemnăm pe liderii din regiune să adopte măsuri active pentru calmarea tensiunilor”, a adăugat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
„Acum ajunge”
O sursă la curent cu poziția Guvernului saudit a anunțat că Executivul de la Riyadh a decis să ignore nemulțumirea pe care această ruptură a relațiilor diplomatice riscă să o provoace în cadrul administrației americane.
Poziția Arabiei Saudite față de Iran este „acum ajunge”, a precizat această sursă.
„Teheranul nu încetează să râdă iar și iar de Occident. Ei susțin terorismul și lansează rachete balistice, iar nimeni nu face nimic în acest sens”, a adăugat sursa citată. „Saudiților nu le pasă dacă provoacă furia Casei Albe” a mai spus sursa citată.
Tensiunile dintre Iranul revoluționar șiit și Arabia Saudită conservatoare sunnită mocnesc de ani de zile. Fiecare dintre cele două țări, care dorește să-și extindă influența regională, susține tabere adverse în conflictele din Orientul Mijlociu.
Însă execuția lui al-Nimr, sâmbătă, a servit pe post de detonator al unui resentiment mai vechi. Iranul a avertizat Arabia Saudită, înainte să-l execute pe demnitar, că regatul „va plăti scump” o asemenea decizie.
În Irak, unde Guvernul majoritar șiit este apropiat Iranului, mai multe persoanlități politice și religioase au cerut o rupere a relațiilor diplomatice cu Arabia Saudită, punând sub semnul întrebării voința Riyadhului de a crea o alianță regională împotriva Statului Islamic (SI).
Marele ayatollah Ali Sistani, demnitarul șiit cu cel mai înalt rang din Irak, a condamnat, în ceea ce-l privește, „o agresiune nedreaptă”.