Tensiunile se accentuează în Fâșia Gaza, unde noi rachete și raiduri aeriene au fost lansate joi în și dinspre această regiune controlată, începând cu 2007, de mișcarea Hamas. Potrivit BBC, o rachetă a fost lansată, în această seară, din Gaza în direcția Tel Aviv, însă a căzut în largul orașului, în Marea Mediterană. Este cea de-a doua rachetă îndreptată împotriva orașului, în ultimele ore. Pe de altă parte, potrivit militarilor israelieni, citați de CNN, cel puțin 196 de rachete au fost lansate din Gaza de ieri și până astăzi.
Tirul cu rachetă a fost revendicat de Brigăzile Al-Qods, aripa militară a Jihadului Islamic. Potrivit organizației islamiste, ultima rachetă lansată spre Tel Aviv este de tip Fajr 5, de fabricație iraniană, având o rază de acțiune de 75 de kilometri, potrvit AFP.
Hamas revendică lansare rachetelor
Prima rachetă, lansată din Fâșia Gaza, a ajuns în apropiere de orașul israelian Tel Aviv, fără a provoca victime sau daune materiale importante, scrie AFP.
Racheta a căzut la aproximativ 15 kilometri de Tel-Aviv, fiind primul atac de acest fel. Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a mișcării Hamas, au revendicat lansarea rachetei artizanale la ora locală 16.37 (16.37, ora României).
Aviația israeliană ripostează
Șapte palestinieni au fost uciși joi în raiduri efectuate de către aviația israeliană împotriva Fâșiei Gaza. Dintre aceștia, cinci erau membri ai Brigăzii Ezzedin Al-Qassam. Celelalte două persoane ucise sunt un bărbat în vârstă de 60 de ani și un copil care a murit din cauza rănilor, potrivit anunțului făcut de un purtător de cuvânt al Serviciilor de Sănătate din cadrul Hamas.
În Israel, trei civili – doi bărbați și o femeie – au fost uciși în urma unui tir de rachetă asupra unui imobil de patru etaje, la Kiryat Malachi, un oraș cu aproximativ 20.000 de locuitori, la aproximativ 30 de kilometri de Fâșia Gaza, potrivit poliției israeliene. Alte cinci persoane au fost rănite, inclusiv un bebeluș, potrivit serviciilor de salvare.
Mahmoud Abbas și-a întrerupt vizita în Europa
Poliția israeliană a anunțat că rachete lansate din Gaza cad fără întrerupere pe teritoriul Israelului, în special în orașele Ashdod, Ashkelon, Gan Yavne, Kiryat Gat și Beer Sheva, capitala deșertului Negev, situată la 40 de kilometri de teritoriul palestinian, provocând pagube materiale.
Aceste tiruri de rachetă au loc în cea de-a doua zi a operațiunii militare israeliene „Stâlpul Apărării” împotriva grupurilor armate din Fâșia Gaza, declanșată o dată cu eliminarea, miercuri, a lui Ahmad Jaabari, șeful operațiunilor militare ale mișcării palestiniene Hamas, care a promis o ripostă masivă.
Potrivit militarilor israelieni, citați de CNN, cel puțin 196 de rachete au fost lansate din Gaza de ieri și până astăzi.
Tensiunea în regiune a escaladat în contextul intensificării tirurilor cu rachete lansate din Fâșia Gaza asupra sudului Israelului și al anunțului palestinian privind depunerea la 29 noiembrie la ONU a unei rezoluții destinate ridicării Autorității Naționale Palestiniene la rangul de stat nemembru al Națiunilor Unite, notează AFP.
Ofensiva militară israeliană în Gaza l-a determinat pe președintele palestinian, Mahmoud Abbas, să își întrerupă vizita pe care o efectua în Europa, unde se deplasase într-un turneu pentru a căuta susținere în demersul ridicării statutului Palestinei la ONU
Reuniune de urgență a Ligii Arabe
Creșterea bruscă a violenței în zonă a intensificat temerile privind extinderea unui conflict care ar putea duce la un atac israelian la sol. Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară.
Astfel, președintele egiptean Mohamed Morsi a considerat inacceptabilă „agresiunea” israeliană împotriva Fâșiei Gaza. Ieri, el a dispus rechemarea ambasadorului Egiptului din Israel. Egiptul joacă, de obicei, un rol de mediator între Israel și mișcarea palestiniană Hamas, de fiecare dată când izbucnesc acte de violență între cele două părți.
Morsi a cerul miercuri Ligii Arabe, cu sediul la Cairo, să organizeze o întâlnire de urgență a Miniștrilor arabi de Externe.
Secretarul general adjunct al Ligii Arabe, Ahmed Ben Helli, a declarat pentru AFP că Liga va organiza această reuniune sâmbătă. La reuniune sunt așteptați să participe și conducătorul palestinian, inclusiv autoritatea palestiniană care guvernează Cisiordania, însă nu și Gaza, controlată de Hamas începând cu 2007.
Reacții puternice venite din partea Rusiei, SUA și a Marii Britanii
O opinie a venit și din partea Moscovei, prin vocea lui Aleksandr Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. Potrivit acestuia, bombardamentele efectuate de către Israel în Fâșia Gaza sunt o reacție „disproporționată” la atacuri „inacceptabile” din partea mișcării islamiste palestiniene Hamas.
Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat miercuri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele egiptean Mohamed Morsi, cărora le-a subliniat necesitatea unei „reduceri” a violenței în Gaza.
Obama i-a cerut lui Netanyahu să „depună toate eforturile posibile pentru a evita victime civile”, dar a susținut dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor Hamas, a precizat președinția americană într-un comunicat, după eliminarea de către Israel a șefului operațiunilor militare ale mișcării islamiste.
La rândul său, ministrul de Externe Britanic și-a manifestat, printr-o declarație publică, profunda preocupare față de situațiia din zonă și a cerut ambelor părți să evite victimele în rândul civililor.
„Hamas este principala responsabilă pentru criza actuală. Condamn în întregime atacurile cu rachete din Gaza în sudul Israelului de către Hamas și alte grupări armate. Aceasta creează o situație intolerabilă pentru civili israelieni din sudul Israelului, care au dreptul să trăiască fără teama vreunui atac venit din Gaza”, a spus el, citat de CNN.