TENSIUNI. China anunță o nouă lege privind securitatea națională în Hong Kong. Donald Trump: Statele Unite vor avea o reacție puternică
China ar urma să anunțe o nouă legislație privind securitatea națională în Hong Kong în urma protestelor pro-democrație declanșate anul trecut, a anunțat joi seara un oficial chinez de rang înalt.
În replică, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat că Washingtonul ar putea să aibă „o reacție foarte puternică” față de această nouă încercare a Beijingului de a obține mai multă influență în fosta colonie britanică, potrivit Reuters.
Și Departamentul american de Stat a avertizat China că un grad ridicat de autonomie și respectarea drepturilor omului sunt esențiale pentru păstrarea statutului special al teritoriului din punctul de vedere al legislației americane, statut ce a permis până acum ca Hong Kong să își mențină poziția de centru financiar de talie mondială.
Decizia Chinei ar putea duce la noi proteste în Hong Kong, după ce manifestațiile violente din 2019 au dus teritoriul în cea mai mare criză politică internă de când a revenit sub administrație chineză, în 1997.
Trump, care a lansat în ultimele luni mai multe atacuri la adresa Chinei, a declarat că „nimeni nu știe încă” detalii privind planul Chinei. „Dacă se întâmplă, vom trata această chestiune foarte serios”, a spus el.
Zhang Yesui, purtător de cuvânt al Congresului Național Popular Chinez (Parlamentul Chinei, n. red.), a declarat că detaliile privind noua lege vor fi prezentate vineri, când va avea loc sesiunea anuală a Parlamentului.
„În lumina noilor împrejurări și nevoi, Congresul Național Popular își exercită puterea constituțională” pentru a implementa un nou cadru legal privind securitatea națională în Hong Kong, a declarat oficialul.
Decizia Beijingului, urmărită atent de Washington
Legislația americană prevede ca Departamentul de Stat să certifice o dată pe an că Hong Kong se bucură de un grad ridicat de autonomie, pentru a justifica statutul special acordat de Washington acestui teritoriu.
Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat pe 6 mai că prezentarea raportului privind Hong Kong va fi amânată pentru a putea include orice decizie pe care ar putea să o ia vineri Congresul Național Popular.
În cazul în care Departamentul de Stat va anunța că Hong Kong nu mai respectă prevederile din legislația americană, decizia finală privind eliminarea privilegiilor de care se bucură teritoriul îi va aparție lui Trump.
Măsura ar putea duce la noi proteste în Hong Kong
Între timp, activiștii pro-democrație din Hong Kong au făcut apel la organizarea unui marș de protest față de planurile Beijingului de a modifica legislația privind siguranța națională. Aceștia susțin că noua lege ar putea afecta libertățile de care se bucură cetățenii din Hong Kong, prin intermediul „forței și a fricii”.
Specialiștii susțin că un astfel de marș nu ar urma să primească autorizație din partea autorităților locale, dar este un semn că teritoriul chinez ar putea fi din nou afectat de proteste precum cele izbucnite anul trecut.
O eventuală decizie de a modifica legile privind siguranța națională în Hong Kong ar putea spori tensiunile dintre Beijing și Washington, în condițiile în care relațiile dintre cele două țări sunt deja puternic afectate de dispute comerciale și de acuzații reciproce privind pandemia de COVID-19.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.