Prima pagină » Știri externe » Tensiuni deasupra Mării Baltice. Rușii au INTERCEPTAT un avion german de patrulare

Tensiuni deasupra Mării Baltice. Rușii au INTERCEPTAT un avion german de patrulare

Tensiuni deasupra Mării Baltice. Rușii au INTERCEPTAT un avion german de patrulare

Securitatea aeriană a statelor baltice este asigurată, prin rotație, de aliații NATO. Germania operează câteva avioane în zonă, suficient, însă, pentru a stârni îngrijorări la Moscova.

Rușii au anunțat miercuri, 12 aprilie, că au trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta o aeronavă a marinei germane care se apropia de graniţele sale.

Avionul german, de tip P-3C Orion

Incidentul s-a petrecut deasupra Mării Baltice și nu a escaladat în vreun fel.

„La 12 aprilie 2023, serviciile ruse de control al spaţiului aerian deasupra Mării Baltice au detectat o ţintă aeriană care se apropia de graniţa rusă”, a indicat Ministerul rus al Apărării pe pagina sa de Telegram. Potrivit sursei citate, un avion de luptă Su-27 a decolat şi a identificat aeronava ca fiind „un avion de patrulare de bază P-3C Orion al marinei germane”.

După sosirea avionului de vânătoare Su-27, „aeronava militară străină s-a îndepărtat de graniţa cu Rusia, iar Su-27 a revenit în siguranţă pe aerodrom”. Aparatul german nu a încălcat graniţa Rusiei, a subliniat sursa citată, potrivit The Jerusalem Post.

Incidentele în care sunt implicate avioane ruseşti şi aeronave din ţări membre NATO s-au înmulţit în ultimii ani, chiar dinaintea începerii conflictului din Ucraina.

Și deasupra Mării Negre au fost situații de acest gen. Nu mai departe de luna martie aviația rusă a doborât o dronă americană de tip MQ-9 Reaper, care s-a prăbuşit în mare. Gestul a fost considerat unul provocator, însă nu a dus la o escaladare între cele două superputeri nucleare. Oficiali militari americani au văzut cum avioanele rusești au „hărțuit” drona MQ-9, într-un flux video.

Un înalt oficial militar american a declarat că drona americană MQ-9 care a fost doborâtă în Marea Neagră, decolase de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaștere programată, care durează de regulă aproximativ 9-10 ore.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și