Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a discutat la telefon cu omologul său rus, Sergei Lavrov, acesta din urmă spunând că Moscova „regretă escaladarea unor tensiuni care nu au fost inițiate de Rusia”, relatează canalul de știri RT. Un oficial al administrației americane a precizat că apelul a fost unul „pur profesional” și că Lavrov „a fost de acord cu ideea că e important să fie găsită o cale pentru îmbunătățirea relațiilor”.
După această ultimă mișcare a SUA nu vor fi expulzați cetățenii ruși, americanii precizând și că angajații de la birourile care vor fi închise ar putea fi repartizați către alte misiuni diplomatice din țară, dar au fost foarte clari în privința faptului că imobilele trebuie să fie golite, așa că acestea vor fi ori vândute, ori contractele de închiriere vor fi reziliate.
Prin această ultimă multare, Departamentul de Stat pare că dorește să atragă atenția Moscovei după ce Kremlinul a pretins că își dorește paritate între misiunile diplomatice SUA -Rusia. Solicitarea a fost transmisă chiar în ziua în care noul ambasador rus, Anatoly Antonov, a sosit în Statele Unite. Predecesorul său, Sergey Kislyak, s-a aflat în centrul unui scandal în care sunt implicate persoane din staff-ul lui Donald Trump, dar și din regimul lui Putin.
Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a spus că SUA a dus la îndeplinire în totalitate solicitările administrației rusești de a reduce personalul diplomatic la 455 de detașați, de la 1.200, în așa fel să ajungă la aceleași efective pe care Kremlinul le are pe teritoriu american. Termenul pentru aplicarea acestor măsuri era 1 septembrie, dar Nauert a specificat și că SUA reacționează, astfel, la o mișcare a Kremlinului considerată „nejustificată și păgubitoare”.
„În spiritul parității invocate de Rusia, cerem guvernului rus să-și închidă consulatele generale din San Francisco, o anexă din Washington și o alta din New York. Aceste trei instituții vor trebui închise până pe 2 septembrie. Prin această acțiune, ambele state vor rămâne fiecare cu câte trei consulate. Cu toate că va continua să existe o inegalitate în ceea ce privește numărul anexelor diplomatice și consulare, am decis să permitem administrației Rusiei să-și mențină unele dintre dependințe, într-un efort de a opri panta descendentă pe care au intrat relațiile bilaterale”, se arată în declarația făcută publică de Nauert.
Clădirile pe care rușii trebuie să le elibereze „vor fi în continuare deținute de ruși. Ulterior, va depinde de ei dacă doresc să le vândă sau dacă vor să le folosească în alte scopuri. Nu expulzăm niciun cetățean rus deocamdată. Am informat Rusia că personalul ar putea fi altor misiuni diplomatice sau consulare în SUA, dacă își doresc acest lucru”.
Oficialul a mai spus și că reducerea legăturilor diplomatice între cele două țări nu trebuie să fie una irevocabilă, dar și că Tillerson și Lavrovse vor întâlni pentru a discuta ce se va întâmpla în continuare atunci când ambii se vor afla la New York, la mijlocul lunii septembrie.
Kremlin: Decizia Administrației Donald Trump alimentează tensiunile între SUA și Rusia
Decizia Administrației Donald Trump de a închide reprezentanțe consulare ruse alimentează tensiunile între Statele Unite și Rusia, intrând în contradicție cu angajamente anunțate, avertizează Kremlinul, potrivit site-ului agenției Reuters.
„Noile măsuri împing și mai mult relațiile bilaterale spre impas și intră în contradicție cu alte anunțuri de nivel înalt”, a declarat vineri Iuri Ușakov, consilier prezidențial rus pentru Afaceri externe.
„Nu s-a spus acest lucru, dar nu există disponibilitate pentru cooperare. Aceste măsuri vor conduce la amplificarea tensiunilor. Regretăm aceste lucruri și ne gândim cum să reacționăm”, a subliniat consilierul președintelui Vladimir Putin.
Rusia pregătește o „reacție dură” la decizia Administrației Donald Trump de închidere a consulatului rus din San Francisco, a avertizat ministrul de Externe Serghei Lavrov.