Decizia cancelarului Olaf Scholz de a accepta instalarea unor sisteme balistice americane cu rază lungă de acțiune în Germania a generat dispute puternice în Partidul Social-Democrat (SPD), iar unii lideri politici se tem că manevra va amplifica tensiunile cu Rusia.
Începând din 2026, în Germania ar urma să fie staționate rachete americane care ar putea atinge teritoriul Rusiei. Guvernul Germaniei a convenit acest lucru cu Washingtonul. Obiectivul este descurajarea militară a Moscovei, la fel ca în timpul Războiului Rece.
Însă au apărut disensiuni în cadrul Partidului Social-Democrat (SPD). Criticii avertizează asupra riscurilor, dar conducerea partidului a respins ideea și a decis la nivelul Consiliului executiv să avanseze planurile staționării sistemelor balistice americane, potrivit site-ului Tagesschau.de.
Argumentația în favoarea aducerii rachetelor se referă la asigurarea păcii pe termen lung în Europa și în Germania, conform proiectului adoptat de Partidul Social-Democrat (SPD), din care face parte cancelarul Olaf Scholz.
Un element proeminent în dezbaterea declanșată de câteva săptămâni a fost evocat de parlamentarul Rolf Mützenich, liderul grupului parlamentar al SPD. El a avertizat asupra riscurilor escaladării conflictului, întrucât nu se știe cum ar putea reacționa Rusia.
La rândul său, deputatul Ralf Stegner (SPD) a atras atenția că echilibrul militar în Europa s-ar putea schimba în funcție de rezultatul alegerilor din Statele Unite. Donald Trump a avertizat constant că statele europene vor trebui să asume responsabilități mai mari în materie de apărare, ceea ce ar sugera reducerea angajamentelor SUA în materie de apărare colectivă.
”Este necesară o dezbatere în societate și în interiorul Partidului Social-Democrat”, a declarat Ralf Stegner, citat de postul ZDF.
Rusia va instala rachete strategice în apropierea frontierelor NATO ca reacție la decizia Statelor Unite de a staționa sisteme balistice cu rază lungă de acțiune în Germania, a avertizat recent președintele Vladimir Putin.
”Va exista o reacție simetrică”, a afirmat Vladimir Putin.
La rândul său, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a atras atenția că Rusia nu exclude posibilitatea de a monta sisteme balistice nucleare în apropierea frontierelor Alianței Nord-Atlantice.
”Nu exclud nicio opțiune”, a declarat Serghei Riabkov pe 18 iulie.
Statele Unite au anunțat, cu ocazia summitului NATO, că vor începe să staționeze în Germania, din anul 2026, sisteme balistice cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete hipersonice.
”Alianța Nord-Atlantică a confirmat încă o dată foarte clar esența sa. Este o alianță creată într-o eră a confruntării, cu scopul menținerii confruntării. Tensiunile pe continentul european escaladează”, a reacționat atunci Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Foto: Profimedia
Citește și: