Tensiuni între ISRAEL și țări europene din cauza ofensivei militare și a situației umanitare din Fâșia Gaza
Guvernul Israelului a exprimat consternare, marți, în legătură cu apelurile Marii Britanii, Franței și Germaniei referitoare la acțiuni urgente pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza.
Marea Britanie, Franța și Germania au trimis o scrisoare Guvernului Benjamin Netanyahu în care au cerut ”acțiuni pentru depășirea situației umanitare inacceptabile din Fâșia Gaza”.
”Israelul trebuie să implementeze acum planul de iarnă prezentat de Națiunile Unite. Trebuie să trimită haine și echipamente pentru a face față inundațiilor, să ofere acces la combustibil, să repare infrastructura esențială și să suplimenteze asistența umanitară”, a afirmat ministrul britanic de Externe, David Lammy, într-o postare pe platforma X.
Israelul a respins imediat criticile partenerilor europeni și a exprimat consternare în legătură cu pozițiile acestor țări.
”Este dezamăgitor că miniștrii de Externe din Grupul E3 (Marea Britanie, Franța și Germania) au eșuat în abordarea masacrului din 7 octombrie și în condamnarea atacurilor asupra civililor israelieni. Israelul facilitează intrarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și nu impune restricții asupra volumului asistenței umanitare”, a reacționat Oren Marmorstein, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, citat de cotidianul The Times of Israel.
Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut constant Israelului să îmbunătățească situația umanitară pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza, unde peste două milioane de oameni trăiesc în condiții precare din cauza ofensivei declanșate de armata israeliană ca ripostă la atacurile comise de Hamas și Jihadul Islamic pe 7 octombrie 2023, soldate cu circa 1.200 de morți în sudul Israelului. Bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 44.502 morți și 105.454 de răniți în Fâșia Gaza.
Foto: Profimedia
Citește și:
ANALIZĂ Le Monde: Zelenski pledează pentru aderarea UCRAINEI la NATO, europenii caută altă soluție