Dacă a început tensionat, cu discursul critic al Victoriei Nuland, luna octombrie se încheie cu un adevărat scandal diplomatic între SUA și Ungaria, în care voci din ambele părți au ajuns inclusiv să avertizeze că relațiile bilaterale pot fi distruse. Controversa a apărut vineri, când însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta, Andre Goodfriend, a declarat că „există persoane publice, membri ai Guvernului, pe care SUA nu le consideră potrivite pentru a intra pe teritoriul” lor.
În primă fază, Goodfriend s-a arătat foarte rezervat în a oferi detalii precum numele persoanelor de pe lista interdicțiilor de călătorie în SUA. El s-a rezumat la a spune că este vorba de până la zece funcționari guvernamentali, membri ai Guvernului sau oameni de afaceri apropiați Guvernului FIDESZ (ulterior, avea să precizeze că sunt șase oficiali).
Motivul interdicțiilor de călătorie: suspiciunea de corupție și fapte asimilate corupției, precum și de atingere adusă intereselor americane, potrivit presei maghiare. Concret, ambasada SUA a comunicat că „anumite persoane fizice din Ungaria” nu pot pătrunde pe teritoriul american pentru că există „informații credibile că ar fi obținut beneficii din acte de corupție”, informează Mediafax.
Portalul index.hu a scris ulterior că, printre cei vizați de măsură s-ar număra conducerea Agenției Naționale de Taxe și Impozite, un consilier al lui Viktor Orban, precum și alți apropiați ai partidului de guvernământ FIDESZ, însă precizăm că aceste informații nu au fost confirmate oficial până la momentul transmiterii acestei știri.
Ca o regulă generală, orice persoană cu cazier are interdicție de intrare în SUA.
Reacția guvernului lui Viktor Orban
În replică, ministerul ungar de Externe l-a convocat de urgență pe diplomatul american, pentru a oferi explicații. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a cerut SUA „transparență” în acest dosar, în vreme ce unul dintre liderii opoziției socialiste, Tamas Harangozo, a solicitat efectuarea de urgență a unei investigații speciale pe tema sancțiunilor impuse de Statele Unite.
„Guvernul Ungariei nu are nicio informație despre această situație. Nu a fost informat niciun oficial despre interdicții de intrare pe teritoriul american”, se arată într-un comunicat oficial al Biroului premierului Viktor Orban, citat de Mediafax.
Totuși, trebuie precizat că spunând că nu a fost înștiințat pe un canal oficial de măsura interdicției de călătorie, Guvernul lui Viktor Orban ignoră că autoritățile americane nu au, de fapt, voie să furnizeze asemenea informații decât persoanei vizate și avocatului ei. Conform informațiilor făcute publice la începutul acestei săptămâni de oficialul american, persoanele vizate nu au fost încă informate despre interdicția de a călători în SUA.
Și SUA, și Ungaria amenință cu distrugerea relațiilor bilaterale
Dacă mai exista vreun dubiu privind miza politică a acestui scandal, Andre Goodfriend a revenit, luni, într-o conferință de presă în care, potrivit portalului de știri Politics.hu, a avertizat că SUA și-ar putea înceta cooperarea cu Ungaria, din cauza corupției endemice. Cât despre identitatea persoanelor vizate, oficialul american a spus că fie lucrează în guvernul Orban, fie sunt apropiați ai executivului ungar.
Tot luni, a venit o nouă replică a guvernului maghiar. Șeful de cabinet al lui Orban a avertizat, în cadrul unei întruniri de urgență a Comisiei de Securitate Națională a Parlamentului Ungariei, că dacă partea americană nu vine cu explicații pentru decizia anunțată de Andre Goodfriend, „prietenia ungaro-americană ar putea fi otrăvită sau distrusă”, relatează, într-un alt articol, același Politics.hu.
Mesajul lui Nuland pentru liderii Europei Centrale
La începutul acestei luni, Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat american, John Kerry, a susținut un discurs deosebit de critic despre abuzurile unor lideri din țările membre UE și NATO ale Europei Centrale. Nuland, care este responsabilă de Afaceri Europene și Eurasiatice, denunța, la Washington, în 3 octombrie protejarea corupțiilor de urmărirea judiciară și profitarea de apartenența la UE și NATO, nerespectând valorile democratice care se află în centrul acestor instituții transnaționale.
FOTO: Nicholas Kamm/AFP/Mediafax
Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, „cetățenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituții puternice și independente, o societate civilă și o presă vibrantă”. „Ei au reformat economiile țărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piața muncii și au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, ei au restaurat democrația liberală în inima continentului. Și le-au demonstrat scepticilor că se înșală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins granițele familiei noastre euro-atlantice”, a explicat oficialul american, care nu a nominalizat, în discursul său, vreo țară sau vreun lider.
„La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm și la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aș spune că amenințările interne la adresa democrației și libertății sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic și corupția, amenință visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Și, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenței la NATO și UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituții”, a afirmat oficialul american.
Fragmentul preluat pe tot continentul, incluisiv în România, a fost, însă, următorul: „Așa că astăzi îi întreb pe acești lideri: Cum puteți dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovați „democrația iliberală”, încurajați naționalismul, impuneți restricții presei sau demonizați societatea civilă?! Pun aceeași întrebare și în legătură cu cei care protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependența țărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”.
Reacția Ungariei la discursul Victoriei Nuland
Pentru că menționarea „democrației iliberale” în discurs, un termen folosit de Viktor Orban, a fost o trimitere clară la Ungaria, liderul de la Budapesta a fost considerat principalul destinatar al mesajului SUA. Această interpretare nu a fost pe placul Ungariei, care a reacționat vehement la criticile formulate de Victoria Nuland, dând asigurări că Budapesta respectă libertățile și restul valorilor democratice. Ungaria a făcut eforturi intense pentru libertate și pentru înlocuirea dictaturii cu democrația, a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de Mediafax.
Dezbatere în România: la cine s-a referit oficialul american?
Cu toate că nu a nominalizat explicit o țară ori un lider, la București, discursul lui Nuland a născut întrebarea: se referă la noi? Premierul Victor Ponta susține că nu și că cel vizat este Viktor Orban, omologul ungar. Alte voci, între care și doi dintre editorialiștii Gândul, Florin Negruțiu și Lelia Munteanu, sunt de părere că mesajul a fost transmis și pentru urechile premierului român.
După cum era de așteptat, întrebarea în România a devenit imediat: la cine se referă Nuland? Dacă Victor Ponta și alți politicieni din PSD susțin că, în mod clar, Victoria Nuland se referea la un alt Viktor, respectiv Orban al Ungariei, doi dintre editorialiștii gândul au explicat, la momentul respectiv, că mesajul i se adresează și premierului României. Aceste editoriale pot fi citite mai jos: