Au fost momente tensionate la Summitul UE desfășurat la Bruxelles între liderii europeni și premierul Ungariei Viktor Orban, care și-a declarat public poziția privind aderarea și ajutorul financiar acordat Ucrainei.
Cancelarul german Olaf Scholz a avut o confruntare cu premierul ungar Viktor Orban în legătură cu începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. În timpul unei discuții, Scholz l-a invitat pe Orban să părăsească sala înaintea votului, sugerând că decizia ar putea fi luată și fără prezența Ungariei.
Premierul olandez Mark Rutte a relatat această situație neobișnuită, explicând că în timpul discuției, s-a „simțit că un acord va fi dificil de atins”. Scholz i-a sugerat apoi lui Orban să absenteze în timpul votului, conform regulilor, pentru a asigura o decizie unanimă fără participarea Ungariei. Orban a ales să părăsească sala înaintea votului.
„Am avut o discuție bună, dar la finalul discuției am simțit că va fi dificil să ajungem la un acord”, a declarat Rutte. „Și atunci Scholz i-a sugerat lui Orban: „nu ați considera că este posibil să luăm o decizie fără prezența dumneavoastră în sală? Conform regulilor, acest lucru este posibil. Atunci obținem o decizie unanimă, doar că fără prezența Ungariei. Ei bine, el a ieșit””.
După vot, Orban a reiterat poziția sa că Ucraina nu este pregătită pentru negocierile de aderare la UE, considerând decizia drept una greșită, potrivit BBC.
La summitul Uniunii Europene (UE) desfășurat la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban a folosit dreptul de veto pentru a bloca alocarea de fonduri suplimentare către Ucraina și proiectul de revizuire a bugetului european. Celelalte 26 de țări participante au fost nevoite să cedeze în fața opoziției liderului naționalist maghiar.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că subiectul va fi reluat la începutul lunii ianuarie, la un nou summit. „Suntem 26 de țări care au dat undă verde. Nu există un acord cu Ungaria în acest moment, dar sunt încrezător că vom putea face acest lucru anul viitor”, a afirmat premierul olandez Mark Rutte.
UE intenționa să ofere Ucrainei 50 de miliarde de euro, sub formă de ajutor, începând cu anul viitor, pentru a sprijini țara afectată de război. Totuși, acest ajutor crucial a fost blocat de veto-ul Ungariei.
Comisia Europeană a anunțat deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria, aproximativ o treime din suma totală suspendată anterior din cauza problemelor legate de statul de drept.