TENSIUNI. Mike Pompeo critică Beijingul pentru modul în care gestionează protestele din Hong Kong. Reacția Chinei
Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat miercuri că tratamentul la care sunt supuși unii dintre activiștii pro-democrație din Hong Kong face ca evaluarea Departamentului de Stat asupra autonomiei acestei regiuni chineze să fie mult mai dificilă decât în anii anteriori.
Declarația sa vine în contextul în care Departamentul american de Stat a anunțat recent că a amânat prezentarea în Congres a raportului privind autonomia regiunii Hong Kong, raport de care depinde menținerea statutului special pe care Statele Unite îl acordă acestei regiuni, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Pompeo a informat că raportul Departamentului de Stat este în așteptare, iar Statele Unite continuă să monitorizeze situația din Hong Kong.
„Urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă acolo”, a spus Pompeo în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, el a mai spus că mai mulți politicieni din Hong Kong au fost agresați săptămâna aceasta în timp ce încercau să oprească ceea ce secretarul american de Stat a caracterizat ca fiind „nereguli procedurale” ale unor politicieni pro-Beijing.
„Activiști de renume precum Martin Lee și Jimmy Lai au fost trimiși în judecată. Acțiunile de acest tip fac mai dificilă evaluarea cu privire la autonomia regiunii Hong Kong față de China continentală”, a adăugat Mike Pompeo.
Reacția Chinei
În replică, autoritățile de la Beijing l-au acuzat pe Pompeo că „șantajează” autoritățile din Hong Kong prin intermediul raportului Departamentului de Stat și l-au acuzat pe acesta că se amestecă în politicile interne ale Chinei.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a susținut că declarațiile lui Pompeo „nu vor speria poporul chinez”, iar Beijingul își va apăra în continuare suveranitatea și securitatea.
Pe 6 mai, Mike Pompeo a anunțat că va amâna prezentarea raportului cu privire la autonomia provinciei Hong Kong, raport în baza căruia Congresul Statelor Unite va decide dacă menține tratamentul special acordat acestei regiuni, tratament care a permis ca Hong Kong să rămână unul dintre principalele centre financiare la nivel mondial.
Pompeo a adăugat atunci că raportul va fi prezentat cu întârziere pentru a putea să includă și eventualele decizii care ar putea fi luate în timpul Congresului Popular Național care are loc vinerea aceasta.
Duminică, Pompeo a declarat că Beijingul intenționează să intervină în activitatea jurnaliștilor americani din Hong Kong și a avertizat că orice decizie a Chinei care ar putea afecta autonomia Hong Kong ar putea avea un impact important asupra evaluării Departamentului de Stat.
Relațiile dintre Statele Unite și China sunt tensionate în ultima perioadă, mai ales după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, dar și Mike Pompeo, au acuzat Beijingul pentru modul în care a gestionat pandemia de COVID-19.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.