TENSIUNI puternice între SUA și Israel /Un lider democrat cere înlăturarea lui Netanyahu, Likud respinge ”dictatul”
This browser does not support the video element.
Chuck Schumer, liderul grupului Partidului Democrat, majoritar în Senatul SUA, a cerut joi înlăturarea de la putere a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, în contextul ofensivei israeliene din Fâșia Gaza, dar partidul Likud a respins ”dictatul” Washingtonului, pe fondul tensiunilor bilaterale fără precedent.
Senatorul Chuck Schumer a pledat pentru avansarea procesului politic care să conducă la soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian, în contextul în care Guvernul Netanyahu ignoră apelurile SUA de suspendare a ofensivei din Fâșia Gaza.
”Pentru a îndeplini obiectivul soluției a două state, realitatea este că lucrurile trebuie să se schimbe. În momentul de față, există patru obstacole majore care stau în calea celor două state. Iar până vor fi eliminate din ecuație, nu va fi niciodată pace în Israel, în Fâșia Gaza și în Cisiordania. Cele patru obstacole majore sunt: Hamas și palestinienii care susțin și tolerează grupul; israelienii radicali de extremă-dreapta din Guvern și societate; președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas; premierul israelian, Benjamin Netanyahu”, a afirmat joi Chuck Schumer.
”Al patrulea obstacol major în calea păcii este premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a cedat prea frecvent cererilor extremiștilor, precum miniștrii Bezalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir, și coloniștilor din Cisiordania. Îl cunosc de mult timp pe premierul Netanyahu. Chiar dacă am avut disensiuni vehemente în multe ocazii, voi respecta mereu curajul său extraordinar pentru Israel pe câmpul de luptă când era tânăr, cred că în inima sa are ca prioritate securitatea Israelului. Cu toate acestea, cred și că premierul Netanyahu și-a pierdut direcția permițând ca supraviețuirea sa politică să aibă precedent asupra celor mai bune interese ale Israelului. A creat o coaliție cu extremiști de dreapta, precum miniștrii Smotrich și Ben-Gvir și, în acest context, a fost foarte înclinat să tolereze bilanțul civililor morți în Gaza, ceea ce a adus sprijinul mondial pentru Israel la niveluri foarte reduse din punct de vedere istoric”, a precizat liderul democrat.
”Israelul nu va putea supraviețui dacă devine un stat-paria. Premierul Netanyahu a slăbit și structura politică și morală a Israelului, prin tentativele de corupere a sistemului judiciar. În calitatea mea de susținător al Israelului în întreaga viață, mi-a devenit clar că alianța guvernamentală a lui Netanyahu nu mai reprezintă interesele Israelului după 7 octombrie. Fiind o democrație, Israelul are dreptul de a-și alege liderii. (…) Și mai important, israelienii au de ales. Trebuie să existe o nouă dezbatere despre viitorul Israelului”, a subliniat Chuck Schumer.
Partidul Likud respinge ”dictatul” Washingtonului
Partidul condus de Netanyahu, Likud, a respins imediat apelul liderului grupului democrat din Senatul SUA.
”Israelul este o democrație independentă și mândră care l-a ales pe premierul Netanyahu, nu este o republică bananieră. Premierul Netanyahu are o politică determinată, susținută de majoritatea cetățenilor. Contrar a ceea ce spune Schumer, publicul israelian susține victoria completă asupra Hamas, respinge orice dictat internațional privind crearea unui stat palestinian terorist și se opune revenirii Autorității Palestiniene în Gaza. Ne așteptăm ca senatorul Schumer să respecte Guvernul-ales al Israelului, nu să îl submineze”, a reacționat partidul Likud, conform cotidianului The Times of Israel.
Administrația Joe Biden cere Israelului să evite atacarea orașului Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, să intensifice asistența umanitară și să protejeze civilii palestinieni. Președintele Biden a criticat vehement atitudinea premierului Netanyahu. Washingtonul susține public un plan de creare a unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul. Conform unor surse, SUA promovează un acord cu Arabia Saudită prin care să fie oferite garanții de securitate Israelului și să fie înființat un stat palestinian în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza.
În schimb, Israelul vrea să mențină control în materie de securitate în Cisiordania și Fâșia Gaza. Guvernul israelian consideră orașul Ierusalim ”capitala indivizibilă” a Israelului.
Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste comise pe 7 octombrie 2023 de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic, soldate cu aproape 1.200 de morți în sudul Israelului. Bilanțul ofensivei israeliene este de cel puțin 31.341 de morți și 73.134 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat mișcării islamiste Hamas.
Foto: Profimedia
Citește și: