Tensiunile politice din România afectează leul și cresc costurile de finanțare, susțin analiștii

Tensiunile politice din România afectează leul și cresc costurile de finanțare, susțin analiștii
Publicat: 11/07/2012, 17:42
Actualizat: 05/02/2016, 23:11

Lupta politică dintre premierul Victor Ponta și președintele suspendat Traian Băsescu va crește costurile de finanțare ale României și va slăbi în continuare leul, care are în această lună a doua cea mai slabă evoluție la nivel mondial, potrivit analiștilor și investitorilor citați de Bloomberg.

Agitația provocată de conflictul dintre Ponta și Băsescu a sporit îngrijorarea investitorilor legată de determinarea României de a respecta disciplina fiscală anul viitor, în cadrul programului preventiv cu instituțiile internaționale.

Uniunea Europeană „l-a convocat” pe premier la Bruxelles pentru a discuta despre acest conflict, în timp ce cancelarul german Angela Merkel, care l-a lăudat pe președinte pentru susținerea măsurilor de austeritate, l-a avertizat pe Ponta în legătură cu încălcarea principiilor de bază ale democrației.

„Ne-am redus într-o anumită măsură pozițiile din România, săptămâna trecută, și analizăm noi acțiuni de acest tip”, a declarat Ronald Schneider, implicat în administrarea unor active de datorii de 1 miliard de dolari pe piața emergentă, la Raiffeisen Kapitalanlage în Viena.

El consideră esențial ca incertitudinile să fie eliminate.

„Cheia este oprirea incertitudinilor și credibilitatea voinței guvernului de a coopera cu FMI”, a spus Schneider.

Ponta vrea să îi dea o lovitură decisivă lui Băsescu, la două luni după ce a devenit al treilea premier al României din acest an, în care vor avea loc alegeri generale, se arată în articol.

Disputa vine după ce criza datoriilor din Europa, principalul partener comercial al României, și valul de frig din această iarnă, au împins economia românească în a doua recesiune din ultimii patru ani.

Agitația politică a dus la deprecierea leului la un minim record față de euro, pe 9 iulie. Leul a coborât cu 1,6% față de euro în această lună, înregistrând astfel a doua cea mai slabă evoluție la nivel mondial, după lira sudaneză.

Luni, leul a coborât la 4,5472 unități pentru un euro, iar miercuri BNR a anunțat un curs de referință de rți, la 4,5237 lei/euro.

Costul asigurării datoriilor României (CDS-uri) pe termen de cinci ani a urcat la 4,41 puncte procentuale, aproape de un maxim al lunii de 4,48 puncte înregistrat pe 9 iulie, în creștere de la 4,07 puncte pe 5 iulie, potrivit datelor Bloomberg.

Parlamentarii l-au suspendat pe Băsescu săptămâna trecută, sub acuzația că și-a depășit atribuțiile când a anunțat reduceri de salarii în sectorul de stat, în 2010, și alte decizii economice.

Băsescu a supraviețuit unui referendum de suspendare în 2007, fiind votat de 74% dintre participanți, dar popularitatea sa a scăzut după ce a susținut măsurile de austeritate ale fostului guvern condus de Emil Boc, notează agenția.

„Incertitudinile în privința politicilor economice și riscul de întârziere a programului cu FMI ar putea conduce la înrăutățirea perspectivelor de finanțare în valută, amplificând presiunile asupra leului și a costului de credit al statului”, a declarat în această săptămână Mai Doan, analist la Bank of America Merrill Lynch.

El a arătat că actuala coaliție aflată la guvernare „a demonstrat un angajament verbal puternic față de programul cu FMI, dar nu a dezvăluit vreun detaliu privind strategia economică pe termen lung, iar disciplina fiscală trebuie dovedită”.

Lupta pentru putere din România a determinat-o pe Merkel să îl susțină pe Băsescu în fața eforturilor coaliției de guvernământ de a-l suspenda.

Ponta a declarat luni că Merkel și partidul ei îl susțin pe Băsescu „pentru că sunt singurii susținători ai austerității în Europa”.

Costul de finanțare al României pe piața internă a crescut ușor în ultimele câteva săptămâni, alimentat de criza datoriilor din Europa și tensiunile politice din țară, a declarat marți secretarul de stat Cristian Sporiș, citat de Ziarul Financiar.

Ministerul a vândut luni titluri de Trezorerie pe termen de 11 luni cu un randament mediu de 5,53%, comparativ cu un randament mediu de 5,29% pentru titlurile pe un an vândute luna trecută.

„Esențial pentru piețe ar trebui să fie politicile fiscale și reformele structurale care au avut loc în ultimii trei ani. Este improbabil ca politicile economice să se schimbe în acest an, dar suntem îngrijorați pentru anul viitor”, a declarat Peter Attard Montalto, analist la Nomura.

El a adăugat că îngrijorarea se referă în mod special la o relaxare a politicilor în bugetul pentru 2013, „care va fi publicat înainte de alegerile generale și care poate influența șansele de victorie ale lui Ponta” în scrutinul din noiembrie sau decembrie.

Analistul Bank of America Merrill Lynch Mai Doan consideră că Banca Națională a României „ar putea fi mai puțin dornică” să apere leul din cauza sumelor mari care trebuie rambursate FMI și a perspectivelor mai dificile de refinanțare externă, provocate de incertitudinile politice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Modificări MARI de la 1 septembrie 2024 în sistemul de pensii: cine se va putea...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Locuitorii de la granița cu Ucraina au fost avertizați că vor cădea obiecte din spațiul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
S-A DAT ORDIN pentru România direct de la UE. Este obligatoriu până pe 15 OCTOMBRIE
Zodii aflate în impas. E un moment bun de reflecție în viața lor
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
De ce Soarele ne face să strănutăm?
×