Prima pagină » Știri externe » The Guardian: Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a reluat lecțiile de GOLF după victoria lui Donald Trump în SUA

The Guardian: Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a reluat lecțiile de GOLF după victoria lui Donald Trump în SUA

The Guardian: Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a reluat lecțiile de GOLF după victoria lui Donald Trump în SUA

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a făcut un pas neobișnuit în pregătirea pentru viitoarele discuții diplomatice cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. După o pauză de opt ani, Yoon a reluat practica golfului, un sport care speră că va juca un rol important în formarea relației sale cu Trump.

Biroul prezidențial sud-coreean a confirmat că Yoon a jucat golf pentru prima dată în 2016 și a vizitat recent un teren de golf, un semn clar că dorește să se acomodeze cu stilul personal al viitorului lider american, precizează publicația The Guardian.

De-a lungul primului său mandat, Donald Trump a fost cunoscut pentru numeroasele sale runde de golf, estimându-se că a jucat aproximativ 261 de partide în cei patru ani de președinție, ceea ce înseamnă o rundă la fiecare 5,6 zile, potrivit unui raport al Washington Post din 2021.

Se pare că Yoon va folosi acest element de legătură pentru a întări relațiile dintre cele două țări. Înainte de întâlnirea lor, Yoon a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „mulți oameni apropiați de președintele Trump mi-au spus că între mine și Trump va exista o chimie bună”.

Mutare strategică din partea Coreei de Sud

Această decizie de a relua golf-ul nu este doar un gest simbolic, ci și o mișcare strategică. Coreea de Sud se bazează în mod semnificativ pe comerțul cu SUA, iar relațiile economice dintre cele două țări au fost uneori tensionate.

Relațiile tensioate au fost în special în timpul mandatului anterior al lui Trump, când discuțiile despre costurile de întreținere a celor 28.500 de soldați americani staționați în Coreea de Sud au fost o sursă de dispute. Astfel, Yoon se pregătește pentru o diplomatie în care înțelegerea reciprocă și apropierea personală ar putea fi decisive.

Ce spun experții?

Ramon Pacheco Pardo, specialist în afaceri coreene la King’s College din Londra, subliniază că Yoon este apreciat de factorii de decizie din Statele Unite, ceea ce îl poate ajuta în interacțiunile cu administrația Trump.

Cred că Yoon este în general foarte apreciat de factorii de decizie din Statele Unite, ceea ce îl va ajuta pe oricine îl sfătuiește pe Trump în politica externă.

Bruce Klingner, de la Heritage Foundation din Washington, a fost de acord că cei doi ar putea dezvolta o relație puternică, dar a avertizat că s-ar putea să nu fie suficientă pentru a scuti Coreea de Sud de impacturi negative.

Deși mulți lideri vor încerca să reproducă prietenia pe care Shinzo Abe a avut-o cu Trump, nu există nicio dovadă că relația personală a avut ca rezultat beneficii tangibile și demonstrative pentru Japonia, a adăugat fostul analist CIA, potrivit sursei citate.

Totuși, nu toți sunt de acord că relația personală va duce neapărat la beneficii tangibile pentru Coreea de Sud. Bruce Klingner, de la Heritage Foundation din Washington, avertizează că, deși Yoon și Trump ar putea construi o relație solidă, acest lucru nu va garanta că Seulul va fi scutit de presiunile economice sau militare care ar putea veni din partea administrației republicane.

Deși mulți lideri vor încerca să reproducă prietenia pe care Shinzo Abe a avut-o cu Trump, nu există nicio dovadă că relația personală a avut ca rezultat beneficii tangibile și demonstrative pentru Japonia.

CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și