Un protest de solidaritate cu cel din București față de proiectul de la Roșia Montană, la care au participat între 150 și 200 de persoane, a avut loc în fața ambasadei României la Londra, relatează The Guardian, în ediția electronică.
Oana Mondoc, în vârstă de 26 de ani, o activistă de la Londra, a organizat și a participat la acest protest care ar fi atras între 150 și 200 de persoane, români și militanți pentru protecția mediului.
„Este o luptă simbolică a generației noastre. Este unul dintre cele mai importante lucruri care se întâmplă acasă și am aflat prin intermediul Facebook și Twitter”, a declarat ea. „Guvernul nostru și-a folosit poziția pentru a exploata, nu pentru a-și proteja cetățenii. (…) Oamenii vor continua să protesteze până când va fi clar că Parlamentul votează împotriva acestei legi și declară astfel de mine ilegale”, a adăugat ea, referindu-se la proiectul aprobat de Guvern în 27 august, care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană și care urmează să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Jari Natunen, un biochimist finlandez, a condamnat aceste planuri, pe care le consideră similare schemelor realizate de compania minieră finlandeză Talvivaara, care a lăsat moștenire ape poluate cu uraniu și metale.
Mii de persoane au ieșit pe străzi, duminică, în mai multe orașe din România, pentru a protesta față de recentul proiect care permite companiei canadiene Gabriel Resources să exploateze aurul și argintul de la Roșia Montană. La București, proteste au avut loc zilnic, începând de duminică.