Un document secretizat al CIA, publicat de cotidianul The Guardian luni, prevede că directorul agenției poate să „aprobe, să modifice sau să dezaprobe toate propunerile referitoare la cercetările cu subiecți umani”. Acestea îi oferă directorului, care niciodată în istoria agenției nu a fost vreun medic, o influență semnificativă asupra limitărilor administrației americane de a menține proceduri sigure, umane și etice în privința populației.
Directorul CIA George Tenet a aprobat tehnici de interogare abuzive, inclusiv simularea înecului, concepute de un psiholog cu care colabora CIA. El a instruit apoi personalul medical al agenției să supravegheze interogările brutale.
Dezvăluirea acestui document a determinat criticii programului de tortură al CIA să pună sub semnul întrebării modul în care agenția a implementat „tehnicile dure de interogare” în pofida faptului că avea reguli împotriva „cercetărilor pe subiecți umani” fără consimțământul lor informat.
După examinarea documentului, o organizație a declarat că cronologia sugerează că CIA a manipulat definițiile elementare ale experimentului pe oameni pentru a se asigura că programul continuă.
Documentul ce conține regulile, datat 1987 dar actualizat în ultimii ani și încă în vigoare la CIA, a fost obținut în baza legii privind libertatea de informare de către ACLU și partajat cu The Guardian, care îl publică pentru prima dată.
Secțiunea relevantă din document, „Legea și politica ce guvernează conduita agențiilor de informații”, stipulează că agenția „nu trebuie să susțină, să contracteze pentru sau să desfășoare cercetări pe subiecți umani” în afara instrucțiunilor privind practicile medicale responsabile stabilite pentru întreaga administrație SUA de Departamentul Sănătății.
Experții care au evaluat documentul pentru The Guardian au declarat că regulile privind experimentele pe oameni sunt critice pentru a înțelege viziunile de bază ale CIA privind limitele cercetării sale medicale – limite pe care ei spun că agenția și personalul său medical le-au încălcat în timpul interogatoriilor, detențiilor și programului de extrădări după 11 septembrie 2001.
Prezența personalului medical în timpul interogatoriilor brutale ale unor bărbați precum Abu Zubaydah este dificil de conciliat cu solicitările interne ale CIA privind „consimțământul informat” sau experimente pe subiecți umani și practici medicale responsabile.
Când Zubaydah, primul deținut cunoscut supus tehnicii de simulare a înecului în timpul detenției CIA, „nu mai răspundea la stimuli”, el a fost resuscitat de personalul medical al CIA – cunoscut sub numele de Biroul pentru Servicii Medicale (OMS).
Medicii OMS au fost puternic implicați în torturarea deținuților aflați în custodia CIA. Ei au sfătuit anchetatorii privind administrarea fizică și psihologică a ceea ce agenția a numit „tehnici dure de interogare”. În urma observațiilor, medicii au oferit perspective privind calibrarea rezistenței opuse de unii deținuți. Personalul OMS de la închisorile secrete ale CIA au scris e-mailuri având ca subiect, de exemplu, „Re: temperaturi ambientale acceptabil de scăzute”.
CIA, care nu recunoaște oficial că a torturat persoane, insistă că prezența personalului medical a garantat că tehnicile sale s-au desfășurat în conformitate cu normele medicale.
Dar alți medici și experți în drepturile omului care au criticat multă vreme rolul personalului medical în torturarea deținuților au declarat că notele medicilor CIA privind interogatoriile au adus OMS pe tărâmul experimentelor pe oameni, în special pentru că au ajutat la ștergerea liniei între acordarea ajutorului medical deținuților și menținerea lor în stare acceptabilă pentru a putea fi supuși unor noi interogatorii abuzive.
Ca răspuns la întrebările The Guardian privind nou-dezvăluitul document și implicațiile sale pentru programul de tortură al CIA după 11 septembrie, purtătorul de cuvânt al CIA, Ryan Trapani, a furnizat următoarea declarație: „CIA are norme interne care interpretează Ordinul Executiv 1233 aflat în vigoare continuu din 1987 și până în prezent. În timp ce unele prevederi ale acestor recomandări au fost amendate începând cu 11 septembrie, niciunul dintre aceste amendamente nu a schimbat prevederile privind experimentele pe oameni și nici nu a fost făcut ca răspuns la programul de detenție și interogare”.