O eventuală victorie a forțelor de extremă-dreapta în scrutinul parlamentar anticipat convocat de președintele Emmanuel Macron ar afecta semnificativ capacitatea Uniunii Europene de a acționa, iar rolul Franței ar putea genera riscuri existențiale asupra organizației, comentează cotidianul britanic The Guardian.
În seara în care Mobilizarea Națională (extremă-dreapta) a câștigat scrutinul europarlamentar, iar președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate, Marine Le Pen, unul dintre liderii formațiunii de opoziție, a transmis un mesaj clar.
”Mesajul din această seară – inclusiv dizolvarea Parlamentului – este adresat și liderilor de la Bruxelles. Această victorie a mișcărilor patriotice este o aliniere la direcția istoriei. Suntem pregătiți să preluăm puterea, dacă oamenii vor acest lucru”, a afirmat Marine Le Pen.
”Retragerea din Uniunea Europeană și din zona euro nu mai figurează în programul electoral al partidului Mobilizarea Națională. Ultima dată, acest lucru s-a întâmplat în 2017, iar Emmanuel Macron a înregistrat o victorie decisivă în scrutinul prezidențial, la fel de umilitoare cum a fost cea primită acum de coaliția prezidențială. Dar, după șapte ani, o victorie aproape sigură a partidului lui Marine Le Pen s-ar putea dovedi aproape la fel de dăunătoare pentru UE, generând întrebări existențiale asupra rolului Franței și restrângând sever capacitățile Blocului comunitar de funcționare”, notează editorialiștii Jon Henley și Jennifer Rankin, într-un articol publicat în cotidianul The Guardian sub titlul ”UE se pregătește pentru scenariul de coșmar – Franța eurosceptică”.
”Venirea noastră la putere va marca revenirea Franței pe scena europeană, pentru a-și apăra interesele”, a declarat Jordan Bardella, președintele partidului Mobilizarea Națională și potențial prim-ministru al Franței dacă va obține majoritate.
Bardella a subliniat că intenționează să negocieze ”excepții” de la reglementările europene pentru Franța, un stat fondator al UE, a doua economie ca mărime și jumătate a motorului franco-german care a propulsat Blocul comunitar de la înființare.
Partidul Mobilizarea Națională ar urma să obțină 32%-35% din voturi și să devină principala forță politică din Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului.
Decizia lui Macron de convocare a alegerilor anticipate reprezintă ”un pariu major”, afirmă un diplomat european, avertizând că un blocaj în Parlamentul Franței va încetini procesul decizional în UE.
”Franța riscă să ajungă la perioade îndelungate fără un guvern deplin funcțional, cu efecte incalculabile asupra abilității de a se implica în mod constructiv în activitățile UE”, atrage atenția Mujtaba Rahman, analist la compania de consultanță Eurasia Group.
”Uniunea Europeană poate absorbi, deși cu dificultate, o Italie eurosceptică. Dar nu cred că poate absorbi o Franță eurosceptică”, avertizează Marco Buti, fost director în cadrul Comisiei Europene.
Foto: Profimedia
Citește și: