The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii

The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii
Publicat: 06/02/2024, 07:30

Statele Unite ar trebui să aplice cu predilecție metoda prevenirii conflictelor militare la nivel mondial, limitând abordarea strategică bazată pe disuasiune nucleară și optând pentru proiectarea puterii și a influenței în sensul menținerii stabilității, recomandă publicația The Hill.

”În contextul în care URSS și apoi China și-au dezvoltat propriile arme atomice și termonucleare, disuasiunea însemna menținerea capabilităților nucleare suficiente pentru distrugerea agresorului după absorbirea primului atac inamic. (…) Pe măsură ce Războiul Rece a evoluat, iar forțele nucleare și cele convenționale au devenit mai letale, disuasiunea nucleară a fost extinsă conceptual și strategic la forme de a descuraja războaie de amploare mai mică, inclusiv cele insurgente. (…) Acest lucru a funcționat între SUA și Uniunea Sovietică, dar nu a împiedicat China să intervină în Coreea în noiembrie 1950. În contextul în care Războiul Rece s-a încheiat de mult timp, disuasiunea a rămas un concept moștenit. În mod categoric, în secolul 21, metoda disuasiunii a devenit foarte costisitoare și generalizată. Esența strategiei este a descuraja. Dar a descuraja ce? Iar singurul instrument eficient este de tip militar”, argumentează Harlan Ullman, expert la Institutul Consiliul Atlantic, într-un editorial difuzat în publicația The Hill.

Autorul constată că nu au putut fi împiedicate intervențiile sovietică și occidentală în Afganistan și nici războiul din Irak, iar Rusia nu a fost descurajată să intervină în Georgia și Ucraina. De asemenea, China amenință constant Taiwanul și revendică zone din Mările Chinei de Sud și de Est. Iar militanții huthi și grupurile islamiste nu au fost oprite să comită atacuri în Orientul Mijlociu.

”O concluzie ar trebui să fie evidentă. Folosirea metodei disuasiunii ar trebui ținută sub control, întrucât din multe puncte de vedere nu mai este relevantă, fiind dependentă prea mult de capabilitățile militare. Sigur că, la nivel strategic, disuasiunea nucleară funcționează”, subliniază editorialistul Harlan Ullman.

Liderii Statelor Unite, Chinei și Rusiei sunt de acord că nu trebuie să se ajungă la un război nuclear, întrucât nu poate fi câștigat de nimeni.

”În acest context, este necesar un concept mai adecvat nivelurilor substrategice de război și violență, un concept care să meargă dincolo de capabilitățile militare și de amenințarea cu folosirea forței armate. (…) Funcțiile ar trebui înlocuite cu eforturi de prevenire a conflictelor, de limitare și oprire a acestora. Conceptul de prevenire este mult mai amplu decât disuasiunea sau descurajarea militară. Constituie o nouă conceptualizare a gândirii strategice și a planificării, (…) extinzând folosirea tuturor instrumentelor de proiectare a puterii și influenței dincolo de forța militară. (…) Acest lucru nu înseamnă că forța militară nu va continua să joace un rol vital, prin negarea abilității de a comite atacuri și prin amenințările cu sancțiunea distrugerii”, subliniază editorialistul.

Administrația Joe Biden a introdus deja conceptul ”descurajării militare integrate”, constând într-o ”abordare guvernamentală completă”. Harlan Ullman propune ”actualizarea conceptelor strategice”, cu obiectivul ”prevenirii” conflictelor, nu doar al descurajării militare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Armament din Ucraina, depistat într-un vehicul care a tranzitat ROMÂNIA în drumul spre Rusia /Suspiciuni privind pregătirea unui atac

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar