The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii

The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii
Publicat: 06/02/2024, 07:30

Statele Unite ar trebui să aplice cu predilecție metoda prevenirii conflictelor militare la nivel mondial, limitând abordarea strategică bazată pe disuasiune nucleară și optând pentru proiectarea puterii și a influenței în sensul menținerii stabilității, recomandă publicația The Hill.

”În contextul în care URSS și apoi China și-au dezvoltat propriile arme atomice și termonucleare, disuasiunea însemna menținerea capabilităților nucleare suficiente pentru distrugerea agresorului după absorbirea primului atac inamic. (…) Pe măsură ce Războiul Rece a evoluat, iar forțele nucleare și cele convenționale au devenit mai letale, disuasiunea nucleară a fost extinsă conceptual și strategic la forme de a descuraja războaie de amploare mai mică, inclusiv cele insurgente. (…) Acest lucru a funcționat între SUA și Uniunea Sovietică, dar nu a împiedicat China să intervină în Coreea în noiembrie 1950. În contextul în care Războiul Rece s-a încheiat de mult timp, disuasiunea a rămas un concept moștenit. În mod categoric, în secolul 21, metoda disuasiunii a devenit foarte costisitoare și generalizată. Esența strategiei este a descuraja. Dar a descuraja ce? Iar singurul instrument eficient este de tip militar”, argumentează Harlan Ullman, expert la Institutul Consiliul Atlantic, într-un editorial difuzat în publicația The Hill.

Autorul constată că nu au putut fi împiedicate intervențiile sovietică și occidentală în Afganistan și nici războiul din Irak, iar Rusia nu a fost descurajată să intervină în Georgia și Ucraina. De asemenea, China amenință constant Taiwanul și revendică zone din Mările Chinei de Sud și de Est. Iar militanții huthi și grupurile islamiste nu au fost oprite să comită atacuri în Orientul Mijlociu.

”O concluzie ar trebui să fie evidentă. Folosirea metodei disuasiunii ar trebui ținută sub control, întrucât din multe puncte de vedere nu mai este relevantă, fiind dependentă prea mult de capabilitățile militare. Sigur că, la nivel strategic, disuasiunea nucleară funcționează”, subliniază editorialistul Harlan Ullman.

Liderii Statelor Unite, Chinei și Rusiei sunt de acord că nu trebuie să se ajungă la un război nuclear, întrucât nu poate fi câștigat de nimeni.

”În acest context, este necesar un concept mai adecvat nivelurilor substrategice de război și violență, un concept care să meargă dincolo de capabilitățile militare și de amenințarea cu folosirea forței armate. (…) Funcțiile ar trebui înlocuite cu eforturi de prevenire a conflictelor, de limitare și oprire a acestora. Conceptul de prevenire este mult mai amplu decât disuasiunea sau descurajarea militară. Constituie o nouă conceptualizare a gândirii strategice și a planificării, (…) extinzând folosirea tuturor instrumentelor de proiectare a puterii și influenței dincolo de forța militară. (…) Acest lucru nu înseamnă că forța militară nu va continua să joace un rol vital, prin negarea abilității de a comite atacuri și prin amenințările cu sancțiunea distrugerii”, subliniază editorialistul.

Administrația Joe Biden a introdus deja conceptul ”descurajării militare integrate”, constând într-o ”abordare guvernamentală completă”. Harlan Ullman propune ”actualizarea conceptelor strategice”, cu obiectivul ”prevenirii” conflictelor, nu doar al descurajării militare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Armament din Ucraina, depistat într-un vehicul care a tranzitat ROMÂNIA în drumul spre Rusia /Suspiciuni privind pregătirea unui atac

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows