Prima pagină » Știri externe » The Independent: Mai multe fonduri speculative vor să scoată Marea Britanie din UE

The Independent: Mai multe fonduri speculative vor să scoată Marea Britanie din UE

The Independent: Mai multe fonduri speculative vor să scoată Marea Britanie din UE
Managerii miliardari ai fondurilor speculative care susțin campania de scoatere a Marii Britanii din UE ar profita din plin de un „Brexit", scrie The Independent.

Doi dintre cei mai bogați proprietari de fonduri din Marea Britanie sunt deja asociați campaniilor de ieșire a Marii Britanii din UE, scrie The Independent. În următoarele luni, managerii de fonduri speculative vor face tot posibilul să accelereze procesul decizional în sensul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Analiștii financiari cred însă că, după criza din 2007, o asemenea desfășurare de forțe din partea șefilor de fonduri speculative ar fi nocivă pentru Europa.

Fără restricții, miliardarii – care sunt specializați în investiții de mare risc, pe termen scurt – ar economisi 250 milioane lire sterline pe an, relevă o analiză recentă.

„Există mulți manageri de fonduri care sunt anti-UE”, a declarat managerul unui fond speculativ. „Bisericuțele” ies deja la iveală, în situația în care Goldman Sachs și Citigroup rup legăturile cu fondurile hedge din Mayfair, pentru a susține prezența Marii Britanii în UE.

Unul dintre cei mai activi promotori ai ieșirii Marii Britanii din UE este Crispin Odey, fondatorul Odey Asset Management. Miliardarul susține o organizație care mizează pe „eliminarea supremației legislației UE”. Odey are destui bani pentru a duce un asemenea război, având în vedere că, în 2014, a câștigat 47,8 milioane lire sterline de pe urma fondului la care este partener.

„Ne-am alăturat unei uniuni economice, nu unei uniuni politice și ar trebui să țineți cont de ce zic votanții”, a spus Odey. „Decizia mea nu are legătură cu fondurile hedge și UE. Criticile mele datează cu mult înainte ca legislația UE”.

Bancherii au fost afectați de noile legi adoptate după criza financiară, vizând elemente precum secretomania și salariile pe care și le oferă între ei. O directivă de la Bruxelles i-a intimidat pe jucătorii financiari, care au decis să contraatace.

Pe de altă parte, BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, a avertizat că și-ar putea muta operațiunile din Londra, dacă Marea Britanie iese din UE. „Cel mai mare birou al nostru se află în Londra și mai avem alte 14 birouri în Europa. Peste jumătate din veniturile noastre sunt furnizate de clienți din restul UE. Nu sunt sigură că echilibrul se va păstra, după o eventuală ieșire din UE”, a declarat Joanna Cound, directorul de afaceri guvernamentale și politică publică a BlackRock în Europa. 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și