The Irish Times: UE va primi noi membri doar dacă vor fi pregătiți, după „lecțiile” cu România și Bulgaria
Țările care au nevoie de monitorizare vor fi admise în UE doar după ce vor fi deplin pregătite, a declarat comisarul european pentru Extindere Stefan Fule, referindu-se la România și Bulgaria, monitorizate pentru probleme de corupție și crima organizată, relatează The Irish Times, în ediția online.
„Lecțiile au fost învățate”, a declarat comisarul european, subliniind că „este important să se încerce o consolidare a credibilității procesului” extinderii, la încheierea unei reuniuni, la Dublin, cu miniștri pentru Afaceri Europene din statele membre ale Uniunii Europene și din țări care speră să adere la bloc.
Extinderea UE a fost un proces bun, având în vedere că numeroase țări candidate au economii în creștere, a apreciat secretarul de stat irlandez pentru Europa, Lucinda Creighton, care a prezidat reuniunea din partea președinției irlandeze a UE. Faptul că a existat stabilitate în Balcanii de Vest a fost vital pentru economia europeană, a apreciat ea, adăugând: „este în interesul nostru economic să încurajăm aceste țări pe calea europeană”.
Irlanda vrea să vadă progrese în țări care încearcă să adere la UE, în special în Serbia și Muntenegru, a subliniat ministrul.
Miniștrii au mai discutat despre posibilitatea ca grupurile politice din Parlamentul European (PE) să nominalizeze candidați la președinția Comisiei Europene (CE), anul viitor. Propunerea este considerată o cale de promovare a legitimității democratice. Alte idei discutate au fost acordarea unei influențe mai mari parlamentelor naționale asupra afacerilor UE și un rol de supraveghere asupra atribuțiilor Comisiei Europene (CE) de monitorizare a bugetelor naționale.
Eurodeputatul socialist Paul Murphy a declarat că afirmațiile ministrului cu privire la responsabilitatea democratică reprezintă o „insultă”, în contextul în care în acest semestru european urmează să intre în vigoare noi reguli, care vor spori supravegherea CE asupra bugetelor naționale. Aceste reguli ar putea impune un „statut de semicolonie” unor țări, a apreciat el, citat într-un comunicat.