The New York Times: Administrația SUA trimite o delegație în China, pentru negocieri pe teme ECONOMICE

Publicat: 05 02. 2024, 18:09

Administrația SUA trimite în China oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului Trezoreriei, pentru negocieri pe teme economice, în contextul în care cele mai mari puteri economice din lume continuă contactele în virtutea angajamentelor asumate de președinții Joe Biden și Xi Jinping.

Un oficial din cadrul Departamentului american al Trezoreriei a declarat sub protecția anonimatului, pentru cotidianul The New York Times, că vor avea loc ”conversații directe” despre utilizarea de către Beijing a practicilor nespecifice economiei de piață, precum subvențiile. De asemenea, oficialii americani vor exprima preocupări referitoare la capacitățile industriale excesive, care riscă să aducă produse ieftine pe piețele internaționale.

Discuțiile vor viza și modalități de soluționare a problemelor cauzate de datoriile suverane acumulate de națiuni care au venituri mici, ceea ce le împiedică să facă investiții în proiecte sustenabile și climatice.

China este unul dintre principalii creditori din lume, iar, în acest context, este supusă presiunilor internaționale pentru a face concesii, în cadrul eforturilor globale de restructurare a datoriilor internaționale de sute de miliarde de dolari care afectează națiunile sărace.

Cele două guverne vor discuta inclusiv despre perspectivele economice, în condițiile în care performanțele celor două națiuni au impact semnificativ asupra economiei mondiale.

Economia SUA pare a fi rezilientă, dar China este afectată de starea sistemului financiar, în contextul datoriilor mari acumulate de instituțiile locale, al volatilității de pe burse și al crizei din sectorul imobiliar.

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că anul acesta China va avea o creștere economică de 4,6%, peste așteptări, dar Beijingul este îndemnat că aplice reforme structurale în domeniul pensiilor și în sectorul companiilor de stat.

”Fără aceste reforme, există riscul ca performanțele economice ale Chinei să scadă sub 4%”, a avertizat Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional.

Pe agenda oficialilor de la Washington și Beijing figurează și eforturile comune de contracarare a modificărilor climatice, precum și noile reglementări în materie de investiții.

Foto: Profimedia

Citește și:

Economia mondială demonstrează reziliență, dar tensiunile geopolitice generează riscuri /Performanțe SLABE în zona euro