Prima pagină » Știri externe » The New York Times: Arabia Saudită avertizează SUA că o invazie israeliană în Fâșia Gaza ar fi catastrofală

The New York Times: Arabia Saudită avertizează SUA că o invazie israeliană în Fâșia Gaza ar fi catastrofală

The New York Times: Arabia Saudită avertizează SUA că o invazie israeliană în Fâșia Gaza ar fi catastrofală

Oficiali din Arabia Saudită au avertizat ferm Statele Unite, în ultimele zile, că o invazie terestră israeliană în Fâșia Gaza ar putea fi catastrofală pentru Orientul Mijlociu, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

Oficialii de la Riyad au transmis aceste avertismente în mai multe conversații cu reprezentanți ai Administrației de la Washington și cu membri ai Congresului. Schimburile de opinii au avut loc în contextul tensiunilor intense din Fâșia Gaza, unde sunt puține provizii de apă potabilă și de carburanți, pe fondul bombardamentelor intense și asediului armatei israeliene ca reacție la atacurile comise pe 7 octombrie de grupul Hamas asupra comunităților din sudul Israelului.

Un oficial din cadrul Administrației Biden a declarat, sub protecția anonimatului, că este evident că Arabia Saudită nu vrea o invazie israeliană în Fâșia Gaza.

Senatorul american Richard Blumenthal, membru al Comisiei Forțelor Armate, a făcut parte din delegația care s-a întâlnit săptămâna trecută, la Riyad, cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite.

”Liderii Arabiei Saudite au exprimat speranța că va putea fi evitată o operațiune terestră, din rațiuni de stabilitate și referitoare la protejarea vieților. Oficialii saudiți au avertizat cu o astfel de operațiune ar fi extrem de dăunătoare”, a declarat Richard Blumenthal.

Administrația de la Washington a susținut constant dreptul Israelului la autoapărare după atacurile Hamas soldate cu aproximativ 1.400 de morți. ”Nu trebuie să existe niciun dubiu, Statele Unite oferă sprijin Israelului”, a afirmat președintele Joseph Biden.

În același timp, conform unor oficiali americani, Biden a cerut Israelului să amâne invazia, pentru a acorda timp suplimentar negocierilor de eliberare a ostaticilor, pentru a permite distribuirea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și pentru o planificare operațională mai bună. De asemenea, sunt semnale că și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este ezitant privind lansarea unei invazii.

În convorbirea telefonică de acum câteva zile, prințul moștenitor saudit și președintele Biden ”au stabilit să continue eforturile diplomatice pentru menținerea stabilității regionale și evitarea extinderii conflictului”, a comunicat Casa Albă.

După o perioadă de tensiuni, prințul Mohammed bin Salman și președintele Biden au început să discute anul acesta despre modalități de normalizare a relațiilor între Arabia Saudită și Israel. Riyadul a semnalat că va analiza posibilitatea normalizării relațiilor cu Israelul în schimbul unui pact de apărare cu Washingtonul, al investițiilor americane în programul nuclear civil saudit și al intensificării exporturilor de armament. Alte condiții vizează concesii ale Israelului pentru palestinieni, deși prințul moștenitor saudit a sugerat că nu va cere insistent crearea unui stat palestinian în aceste negocieri. Aceste condiții erau înainte de noul conflict militar între Israel și grupul islamist Hamas.

În discuțiile private cu oficiali americani, liderii saudiți au început să transmită mesaje mai intransigente, au declarat senatorii Richard Blumenthal și Lindsey Graham. ”Prințul a declarat că înțelege că a fost un act terorist, dar ar vrea o ripostă echilibrată care să nu genereze un conflict mai amplu și mai profund”, a declarat Lindsey Graham.

O invazie israeliană în Fâșia Gaza riscă să alimenteze tensiunile în țările vecine, destabilizând guverne care oricum se confruntă cu nemulțumiri referitoare la situația economică și politică, în Bahrain, Egipt și Iordania. Iranul susține de mult timp grupul islamist Hamas, iar organizațiile militante pro-iraniene au amenințat că vor deschide noi fronturi, în funcție de riposta Israelului. Arabia Saudită riscă să devină o țintă, pe fondul relațiilor tensionate cu Iranul.

Foto: Profimedia

Citește și:

NYT: Un oficial guvernamental iranian s-a întâlnit la Moscova cu unul dintre liderii Hamas

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și