The New York Times: În pofida asigurărilor publice, Xi Jinping a cerut constant pregătiri pentru intensificarea rivalității cu Statele Unite

The New York Times: În pofida asigurărilor publice, Xi Jinping a cerut constant pregătiri pentru intensificarea rivalității cu Statele Unite
Publicat: 13/11/2023, 22:11

Afirmațiile făcute constant de președintele Chinei, Xi Jinping, indică, în pofida asigurărilor publice în sensul îmbunătățirii relațiilor, pregătiri pentru intensificarea rivalității cu Statele Unite, comentează cotidianul The New York Times, înaintea vizitei liderului chinez în orașul american San Francisco.

”Atunci când președintele chinez, Xi Jinping, a efectuat prima vizită în SUA, în 2015, a cerut respect, în schimbul asigurărilor la nivel bilateral. A încercat să convingă manageri ai companiilor tehnologice, justificând, în același timp, controlul asupra Internetului exercitat de China. A negat că armata chineză ar militariza zonele disputate din Marea Chinei de Sud, dar a intensificat revendicările maritime. A evocat speranțele unui «nou model» în relațiile marilor puteri, în care Beijingul și Washingtonul să coexiste în pace ca rivali. Dar, când a revenit în China, Xi Jinping a semnalat în termeni duri, la întâlnirile cu oficiali militari, că intensificarea competiției între China aflată în ascensiune și dominația îndelungată a Statelor Unite este inevitabilă, astfel că armata chineză trebuie să fie pregătită pentru un potențial conflict”, observă editorialistul Chris Buckley, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul ”În spatele asigurărilor publice, Xi Jinping a evocat perspective sumbre privind relațiile cu SUA”.

Xi Jinping a semnalat că ascensiunea Chinei este pașnică, avertizând însă că puterile occidentale nu vor accepta ideea potențialei dominații a unui stat comunist. ”Dincolo de orice dubiu, forța în creștere a țării noastre este cel mai important factor de reajustare profundă a ordinii internaționale. Anumite state occidentale nu vor în niciun caz să observe o Chină socialistă puternică sub conducerea Partidului Comunist chinez”, afirma Xi Jinping în noiembrie 2015, la o reuniune cu oficiali militari organizată după vizita în SUA.

În pofida asigurărilor oferite președintelui american Barack Obama de a nu militariza Marea Chinei de Sud, Xi Jinping le transmitea comandanților militari în februarie 2016 că armata chineză trebuia să intensifice prezența în acea zonă. ”Am profitat de oportunitate, am eliminat intervențiile străine și am accelerat construirea insulelor în Marea Chinei de Sud, obținând progrese istorice în materie de strategie maritimă și protejând drepturile maritime”, declara liderul chinez. În ultimii ani, Beijingul a extins infrastructura militară în zonele disputate.

”Aceste discursuri oferă o nouă perspectivă, realistă, asupra unui lider aflat în centrul rivalității superputerilor din secolul 21. (…) Din perspectiva mondială a președintelui Xi, Occidentul a încercat să submineze forța Partidului Comunist chinez pe plan intern și să limiteze influența pe plan extern. Partidul Comunist a trebuit să răspundă la aceste amenințări prin reglementări dure și prin acțiuni și mai puternice ale armatei chineze”, constată editorialistul Chris Buckley.

Xi Jinping se pregătește de întâlnirea pe care o va avea săptămâna aceasta, în California, cu președintele SUA, Joseph Biden, iar întrebarea centrală vizează modul în care cele două puteri vor gestiona rivalitatea. Liderul de la Beijing a semnalat constant că vrea stabilizarea relațiilor cu Washingtonul, pe fondul problemelor economice ale Chinei și din dorința de reducere a izolării diplomatice. ”Avem o mie de motive de a dezvolta relațiile Chinei cu Statele Unite, în niciun caz nu vrem ruinarea relațiilor”, le-a transmis Xi Jinping recent unor membri ai Congresului SUA aflați în vizită la Beijing.

Însă, în contextul accentuării lipsei de încredere, orice efort de relaxare a antagonismului la nivel bilateral ar putea produce rezultate slabe, mai ales că liderul chinez a notat că provocările generate de Statele Unite se mențin. ”Țările occidentale conduse de Statele Unite au implementat măsuri de izolare, de încercuire și suprimare a Chinei”, afirma Xi Jinping în martie.

În contextul în care Xi Jinping se pregătea să devină lider al Chinei, președintele Rusiei, Vladimir Putin, devenea un model de lider autoritarist care contesta dominația SUA.

”Cei doi lideri împărtășesc modelul mental al lumii, nu este exact același model, dar are elemente comune. Vor amândoi să redea țărilor lor măreția pierdută, vor să revendice teritorii pierdute, au amândoi un sentiment comun al traumelor legate de prăbușirea Uniunii Sovietice”, constată Jude Blanchette, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Atât Xi Jinping, cât și Vladimir Putin aveau suspiciuni că Statele Unite voiau destabilizarea națiunilor rivale prin instigarea la proteste și acțiuni de insurecție în numele democrației. Pentru a se pregăti de potențialele amenințări, Xi Jinping a inițiat reorganizarea armatei chineze, încercând să creeze o forță militară mai integrată. Xi Jinping a avertizat constant că armata chineză este încă în urma altor forțe militare, astfel că a cerut acțiuni de inovare, optimizarea armamentului și a structurilor de comandă. Xi Jinping nu a declarat deloc că războiul ar fi inevitabil, dar a atras atenția că, în lipsa unei armate extraordinare, China nu își va putea impune ideile la nivel internațional.

Foto: Profimedia

Citește și:

Israelul consideră că Hamas pierde controlul asupra Fâșiei Gaza / Germania atrage atenția asupra reducerii perspectivelor de pace

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
David Attenborough, „profund deranjat” după ce Inteligența Artificială i-a furat vocea