The New York Times: Iranul vrea intensificarea atacurilor militanților huthi din Yemen pentru escaladarea conflictului cu Israelul
Oficiali din Statele Unite se tem că Iranul ar putea acționa prin intermediul insurgenților huthi din Yemen pentru escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, după o serie de atacuri care au vizat obiective israeliene și americane din zona Mării Roșii, comentează cotidianul The New York Times.
”Insurgenții pro-iranieni huthi din Yemen, care în ultima perioadă au lansat atacuri cu drone și rachete asupra unor obiective israeliene și americane, se conturează a fi un «wild card» imprevizibil și periculos în Orientul Mijlociu, iar Iranul consideră că acest grup intermediar este în cea mai favorabilă poziție pentru lansarea unui război cu Israelul. Analiști apropiați Guvernului iranian cred că bazele insurgenților huthi, aflate în Yemen, le oferă acestora poziția ideală pentru escaladarea conflictului în regiune, în speranța intensificării presiunilor asupra Israelului pentru oprirea războiului cu grupul Hamas în Fâșia Gaza”, notează cotidianul The New York Times.
Planul Iranului prevede intensificarea atacurilor asupra obiectivelor israeliene și americane din Orientul Mijlociu, conform unor oficiali din cadrul Gardienilor Revoluției, care au preferat să păstreze anonimatul. Potrivit analiștilor iranieni, militanții huthi au cea mai bună poziționare, întrucât pot perturba traficul pe culoarele maritime strategice din Marea Roșie, și se află la distanțe suficiente de Israel, astfel încât se pot feri de riposte militare. Spre deosebire de mișcarea Hezbollah, care a atacat Israelul din Liban, insurgenții huthi nu sunt constrânși de dinamici politice interne.
Doi oficiali de rang înalt din cadrul structurilor israeliene de apărare au confirmat că dețin informații potrivit cărora liderii Iranului le cer grupurilor militante regionale să intensifice atacurile asupra Israelului. Serviciile de securitate israeliene sunt îngrijorate de recentele atacuri lansate de militanții huthi, iar amenințările sunt considerate atât de grave încât a fost creată o unitate specială pentru gestionarea riscurilor generate de Yemen.
”Credem că militanții huthi din Yemen vor deveni o amenințare mai mare pentru Israel pe termen lung decât Hamas ori Hezbollah. Iranul îi consideră un actor major, parte a strategiei colective a axei de rezistență”, afirmă Nasser Imani, un analist apropiat de Guvernul de la Teheran.
John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă, a avertizat asupra amenințărilor generate de militanții huthi. ”Reprezintă, în mod clar, un risc pentru potențiala extindere și agravare a conflictului”, a afirmat Kirby.
Rețeaua grupurilor militante susținute de Iran, denumită ”axa de rezistență”, include organizațiile palestiniene Hamas și Jihadul Islamic, mișcarea libaneză Hezbollah, insurgenții huthi din Yemen și grupări locale din Irak și Siria. După ce Israelul a lansat ofensiva în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile din 7 octombrie, aceste grupuri militante au deschis fronturi secundare în mod limitat, fără a declanșa un conflict mai amplu. Bazele militare americane din Siria și Irak au fost vizate de aproximativ 70 de atacuri cu drone și rachete.
Însă noul plan include intensificarea atacurilor rebelilor huthi din Yemen asupra navelor israeliene și americane care trec prin Marea Roșie, au declarat oficiali iranieni. În afară de periclitarea traficului maritim, ar putea fi destabilizată piața energiei. Conform surselor citate, Gardienii Revoluției din Iran le oferă militanților huthi informații secrete pentru identificarea navelor deținute de proprietari israelieni.
La nivel public, Hossein Amir Abdollahian, ministrul iranian de Externe, a negat că Teheranul ar avea vreo influență asupra insurgenților huthi sau a altor grupuri islamiste.
În contextul riscurilor, Israelul și Statele Unite au analizat opțiuni de atacare a insurgenților huthi din Yemen, au afirmat oficiali de la Washington. Pentagonul a pregătit o listă a obiectivelor din Yemen care ar urma să fie atacate dacă Administrația de la Washington decide acest lucru.
Administrația SUA tratează cu seriozitate amenințările. Tim Lenderking, emisarul special pentru Yemen, a fost trimis în națiuni din zona Golfului Persic pentru a consultări în sensul protejării culoarelor maritime din Marea Roșie și din Golful Aden.
Foto: Profimedia
Citește și: