Statele Unite continuă negocierile cu Arabia Saudită asupra unui acord amplu prin care Riyadul ar recunoaște Israelul în schimbul formării unui stat palestinian, dar oficialii de la Washington întâmpină opoziția Guvernului Benjamin Netanyahu, conform cotidianului The New York Times.
În urmă cu doi ani, consilierii președintelui Joe Biden au inițiat negocieri cu liderii saudiți în scopul normalizării relațiilor diplomatice dintre Arabia Saudită și Israel. Discuțiile stagnează de la începerea războiului dintre Hamas și Israel, în octombrie 2023.
Oficialii americani și saudiți au încercat relansarea negocierilor prin intensificarea solicitărilor adresate Israelului – armistițiu în Fâșia Gaza și acțiuni ireversibile în sensul formării unui stat palestinian. Acum, oficiali de la Washington afirmă că s-au apropiat de un acord final asupra principalelor elemente solicitate de Riyad: un pact de apărare reciprocă SUA-Arabia Saudită și cooperarea în domeniul nuclear civil.
Secretarul de Stat Antony Blinken a discutat luna trecută, la Riyad, cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite. Iar Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Joe Biden, se va deplasa zilele următoare în Arabia Saudită și în Israel.
”Dar nu există semnale că liderii israelieni ar intenționa să se alăture inițiativei, în pofida importanței simbolice pe care ar avea-o pentru Israel normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită, cea mai puternică națiune arabă. Această opoziție, cumulată cu potențiala ofensivă israeliană în orașul palestinian Rafah, periclitează un proiect trilateral pe care Biden îl are în vedere ca bază pentru o soluție pe termen lung la conflictul israelo-palestinian care durează de zeci de ani”, notează cotidianul The New York Times.
Premierul Benjamin Netanyahu a respins apelurile în sensul creării unui stat palestinian, argumentând că ar deveni ”bază a terorismului”. Potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor israelieni se opun inițiativei.
Netanyahu poate opta fie pentru acest acord amplu, îndreptându-se spre pace regională și spre potențiala cooperare în materie de securitate cu Arabia Saudită, ceea ce ar contracara Iranul, adversarul comun, sau poate respinge inițiativele, perpetuând ciclul violențelor israelo-palestiniene și izolarea Israelului în regiune.
”Continuăm eforturile pentru finalizarea elementelor bilaterale ale unui astfel de acord și direcția spre un stat palestinian”, a declarat recent Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Aspectul ”bilateral” se referă la acordul dintre Statele Unite și Arabia Saudită.
Dar oficiali americani au subliniat că, pentru orice acord, Israelul trebuie să accepte crearea unui stat palestinian.
”Viziunea integrată constă într-o înțelegere bilaterală între SUA și Arabia Saudită combinată cu normalizarea relațiilor între Israel și Arabia Saudită și cu acțiuni semnificative în numele poporului palestinian. Toate aceste elemente trebuie să meargă împreună”, a argumentat recent Jake Sullivan, la o conferință organizată de cotidianul Financial Times.
Foto: Profimedia
Citește și: