Prima pagină » Știri externe » The New York Times: Statele Unite gestionează așteptările privind progrese substanțiale la summitul președinților Joe Biden și Xi Jinping

The New York Times: Statele Unite gestionează așteptările privind progrese substanțiale la summitul președinților Joe Biden și Xi Jinping

The New York Times: Statele Unite gestionează așteptările privind progrese substanțiale la summitul președinților Joe Biden și Xi Jinping

Administrația de la Washington încearcă să modereze așteptările privind progrese substanțiale la summitul președinților Statelor Unite și Chinei, Joseph Biden și Xi Jinping, în contextul în care sunt șanse minime pentru un acord substanțial, comentează cotidianul The New York Times.

Dintre toate problemele care divizează relațiile dintre Statele Unite și China – baloane de spionaj, suplimentarea rapidă a arsenalului nuclear chinez și limitarea de către Washington a exporturilor de semiconductori avansați, Casa Albă este preocupată de un alt aspect – ce va vedea liderul chinez când se va uita pe fereastră, la reuniunea din California.

Diplomații chinezi au vrut să știe ce va vedea președintele Xi Jinping cu ocazia summitului cu omologul său american, pentru a se asigura că nu vor fi protestatari. Toată întâlnirea va avea un decor diplomatic aranjat cu atenție, pentru a oferi spațiul necesar reducerii tensiunilor acumulate în ultimul an.

”Detaliile ceremoniale au fost stabilite cu atenție, dar, comparativ cu summiturile SUA-China de acum un deceniu, așteptările privind un acord substanțial sunt minime, în cel mai bun caz”, comentează editorialiștii Katie Rogers și David Sanger, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul ”Statele Unite gestionează așteptările privind progrese substanțiale, înaintea întâlnirii lui Biden cu Xi Jinping”.

Consilierii președintelui Biden au sugerat că va fi un acord concret la această întâlnire, care se va derula spre finalul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), în orașul american San Francisco. Potrivit consilierilor, președinții Biden și Xi Jinping ar putea anunța reluarea comunicațiilor militare bilaterale, care au fost suspendate de Beijing după vizita efectuată în 2022 în Taiwan de Nancy Pelosi, fostul președinte al Camerei Reprezentanților.

În plus, Washingtonul și Beijingul analizează modalități de a garanta că nu vor fi utilizate softuri de inteligență artificială în sistemele de comandă și control ale armelor nucleare. Acesta ar fi un pas semnificativ, în contextul în care China a evitat să intre vreodată în negocieri pe tema suplimentării arsenalului nuclear. Oficialii americani au semnalat că președinții Biden și Xi Jinping nu vor emite nicio declarație comună, precizând că ambele state vor difuza propria versiune asupra discuțiilor.

Aceasta va fi prima întrevedere din ultimul an a președinților Biden și Xi Jinping, iar liderul chinez se va afla pentru prima dată pe teritoriul SUA începând din 2017 până în prezent. Oficialii americani au semnalat că summitul are rolul clarificării pozițiilor și menținerii liniilor de comunicare.

”Acțiunile vizează gestionarea în mod responsabil a competiției, pentru a nu se ajunge la un conflict. Realizăm acest lucru prin diplomație intensă, pentru a clarifica erorile de percepție și a evita surprizele”, a declarat luni Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Biden.

Xie Feng, ambasadorul Chinei în SUA, a declarat că președintele Xi Jinping va încerca să obțină asigurări că Washingtonul ”nu vrea un nou Război Rece”.

Jude Blanchette, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), a amintit că Beijingul a denunțat constant în ultimii ani ”campania de izolare” a Chinei de către Statele Unite. ”Participarea președintelui Xi Jinping la reuniunea APEC este un efort de a încetini sau a modifica ritmul și severitatea viitorilor acțiuni ale SUA, mai ales în domeniul tehnologic (…)”, a explicat Jude Blanchette.

Unul dintre subiectele summitului președinților va fi evitarea escaladării tensiunilor în Taiwan.

”Statele Unite vor trebui să transmită clar și să demonstreze părții chineze că avem o putere persistentă, că încă suntem cea mai puternică țară și că menținem angajamentele privind obiectivul mai larg din zona Indo-Pacifică”, a afirmat recent Kurt Campbell, coordonator prezidențial american pentru Afacerile Indo-Pacifice.

Foto: Profimedia

Citește și:

Qatarul îndeamnă Israelul și grupul Hamas să intensifice negocierile / Ministru israelian: ”Nu s-a întâlnit nimeni cu ostaticii”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și