The New York Times: ”Tensiunile cu China depășesc o nouă linie în Marea Chinei de Sud”

The New York Times: ”Tensiunile cu China depășesc o nouă linie în Marea Chinei de Sud”
Publicat: 27/09/2023, 07:30

Tensiunile generate de revendicările teritoriale ale Chinei au depășit o nouă linie în zona Mării Chinei de Sud, în contextul reacțiilor autorităților din Filipine, care nu au descurajat însă forțele militare chineze să semnaleze intenția de a trece la confruntări directe, cu riscul escaladării conflictului, comentează cotidianul The New York Times.

Recent, a avut loc un incident maritim grav în Marea Chinei de Sud. Un scafandru din cadrul Pazei de Coastă din Filipine a secționat un segment al unei bariere maritime instalate de Forțele Navale chineze pentru a bloca accesul ambarcațiunilor filipineze într-o zonă legală de pescuit. Practic, autoritățile din Filipine au trecut la una dintre cele mai îndrăznețe acțiuni de până acum în contestarea revendicărilor teritoriale ale Beijingului în apropierea arhipelagului filipinez.

”Bariera genera riscuri pentru navigație, fiind o încălcare flagrantă a legislației internaționale”, a comunicat Administrația din Filipine, subliniind că operațiunea a fost efectuată prin ordinul direct al președintelui Ferdinand E. Marcos.

De când și-a început mandatul, în iunie 2022, președintele Ferdinand E. Marcos a semnalat că vrea o abordare mai dură în materie de politică externă față de China. Până acum, acțiunile se limitau la discurs, la avansarea alianțelor cu Statele Unite și cu alte națiuni și la difuzarea de videoclipuri care au surprins activitățile agresive ale Pazei de Coastă chineze împotriva navelor filipineze.

Surpriza de acum se referă la faptul că acțiunea a fost lansată de Administrația de la Manila, evidențiind faptul că autoritățile filipineze opun mai multă rezistență față de revendicările teritoriale chineze.

”Chiar dacă Administrația Biden probabil va considera această abordare ca fiind o veste bună, apar temeri la nivel regional asupra modului în care China ar putea contracara această rezistență și asupra riscurilor izbucnirii unei confruntări militare directe între China, Filipine și aliații acestui stat, cu implicarea flotei Forțelor Navale americane, care patrulează în această zonă”, comentează editorialistul Sui-Lee Wee, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times (NYT) sub titlul ”Tensiunile cu China depășesc o nouă linie în Marea Chinei de Sud”.

După incidentul maritim, China a transmis un avertisment clar. ”Recomandăm statului Filipine să nu lanseze provocări și să nu genereze probleme”, a comunicat Ministerul de Externe de la Beijing.

Song Zhongping, un analist de la Beijing care a fost membru al armatei chineze, a acuzat Statele Unite că ”încurajează statul Filipine să se confrunte cu forțele militare chineze în Marea Chinei de Sud”. ”China trebuie să treacă la acțiuni decisive pentru a pune capăt provocărilor generate de Filipine. Nu putem permite statului Filipine să lanseze la nesfârșit provocări și să genereze o amenințare gravă la adresa suveranității Chinei și a securității țării”, a atras atenția Song Zhongping.

Administrația de la Beijing revendică 90% din Marea Chinei de Sud, în multe situații la mii de kilometri de teritoriul continental chinez, în apele din jurul statelor Vietnam, Malaysia, Brunei, Indonezia și Filipine. În ultimul deceniu, China a intensificat acțiunile pentru a exercita control asupra acestor zone, generând îngrijorare în Asia și în Statele Unite.

Mulți analiști cred că este improbabil ca armata chineză să lanseze vreo acțiune militară împotriva statului Filipine, un aliat al Statelor Unite, de teama unui conflict amplu. ”Dacă Statele Unite sunt nevoite să se implice într-o confruntare militară cu China în Marea Chinei de Sud, nu ne putem aștepta ca Australia și Japonia, spre exemplu, să stea degeaba în timp ce aliații americani luptă cu chinezii. Vor fi atrași în conflict. Cred că orice strateg chinez bine-pregătit va lua în considerare aceste aspecte”, a explicat Collin Koh, analist la Institutul pentru Apărare și Studii Strategice din Singapore. Koh crede însă că armata chineză își va intensifica prezența în zona Mării Chinei de Sud.

Citește și:

UE vrea RECONFIGURAREA relațiilor cu China, pentru abordarea divergențelor politice și privind practicile comerciale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text