Prima pagină » Știri externe » The New Yorker: Ascensiunea Angelei Merkel, sub aparența modestiei, reprezentativă pentru Germania

The New Yorker: Ascensiunea Angelei Merkel, sub aparența modestiei, reprezentativă pentru Germania

The New Yorker: Ascensiunea Angelei Merkel, sub aparența modestiei, reprezentativă pentru Germania
Ascensiunea cancelarului Angela Merkel, care deși este "cea mai puternică femeie din lume" menține aparența unei poziții modeste, este reprezentativă pentru influența pe care Germania reunificată o are la nivel global, comentează revista The New Yorker.

„Angela Merkel, cancelarul Germaniei și cea mai puternică femeie din lume, face toate eforturile pentru a nu părea interesantă”, scrie The New Yorker într-un material intitulat „Germanca tăcută – ascensiunea uimitoare a Angelei Merkel, cea mai puternică femeie din lume”.

„Guvernul federal al Germaniei a avut o politică axată pe trei direcții de la începutul crizei din Ucraina. Susținerea concertată a Ucrainei, efortul neîncetat de a găsi o soluție diplomatică la criză și dialogul cu Rusia. Vom fi foarte persistenți în privința consolidării libertăților, justiției și în apărarea dreptului la autodeterminare pe continentul european (…)”, declara Merkel recent în Parlamentul german, „într-un discurs lipsit de ton, ca și cum ar fi vrut ca audiența să își îndrepte atenția în altă parte”, notează publicația americană.

După discursul Angelei Merkel, o deputată a partidului de stânga Die Linke, Sahra Wagenknecht, a denunțat politica externă a Cabinetului Merkel, sugerând că este readus fascismul în Europa. „Trebuie să oprim utilizarea abuzivă a acestei poziții foarte periculoase, semihegemonice, a Germaniei”, a spus Wagenknecht.

„Însă Angela Merkel a ignorat-o. Râdea de ceva împreună cu ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, și cu cel de Externe, Frank-Walter Steinmeier”, observă revista The New Yorker.

Istoricul Fritz Stern numește reunificarea drept „a doua șansă primită de Germania” – o oportunitate nouă de a deveni principala putere din Europa după perioada catastrofală de agresiuni din secolul XX.

„Iar Angela Merkel pare să se potrivească perfect cerințelor acestei a doua șanse. Într-o țară în care polemicile pasionale și stilul macho au dus la ruină, detașarea analitică a lui Merkel și aparenta lipsă a mândriei sunt avantaje politice. Pe un continent unde teama de Germania nu a dispărut, aerul de normalitate al lui Merkel face ca Germania aflată în revenire să pară mai puțin amenințătoare”, comentează publicația The New Yorker.

„Merkel are o personalitate care sugerează că este una dintre noi”, confirmă Katrin Göring-Eckardt, un lider al Partidului Verzilor.

„Comparativ cu alți lideri germani, Merkel este o triplă anomalie: este femeie (divorțată, recăsătorită, nu are copii), este om de știință (chimist) și provine din fosta Germanie de Est. Aceste calități – chiar dacă o fac un personaj atipic pentru scena politică germană – au contribuit la ascensiunea sa extraordinară”, subliniază revista americană.

Citește și