Restricțiile impuse de Guvernul britanic pe piața muncii pentru muncitorii români îi încurajează de fapt pe aceștia să stea mai mult în Marea Britanie și să își aducă familiile, potrivit unui studiu efectuat pentru ambasada britanică la București și citat de The Observer, în ediția electronică.
Un sondaj nepublicat efectuat în rândul românilor care s-au mutat în Marea Britanie arată că politica britanică privind reducerea imigrației are efecte contrare scopului său. Îngreunându-le românilor și bulgarilor posibilitatea de a-și atinge țintele financiare, Guvernul întârzie întoarcerea acestora în țările de origine, arată analiza realizată în România și tansmisă ambasadei britanice.
Peste jumătate dintre cei intervievați (58 la sută) au declarat că principala condiție pentru a se întoarce în România a fost să ajungă să strângă suficienți bani pentru a începe o afacere. Mai puțin de jumătate (47 la sută) au declarat că le trimit bani rudelor lor din România, în timp ce peste două treimi (68 la sută) afirmă că fac economii. Rata medie a economiilor este de 945 de lire sterline pe lună. Românii din Marea Britanie vor să economisească aproximativ 85.000 de lire sterline înainte de a se gândi să se întoarcă acasă.
„O familie medie din România economisește anual aproximativ 12.000 de euro, adică 42 la sută din venit. Aceasta ne spune că acești imigranți nu au niciun interes să devină englezi” deoarece scopul lor este în principal să economisească. „Este dificil să economisești 12.000 de euro pe an dintr-un venit de 29.000 de euro și orice blocaj pe care noi îl ridicăm pentru a-i împiedica să își atingă scopul le întârzie întoarcerea”, a declarat Nicolaas de Zwager, fondatorul și directorul Agenției Internaționale pentru Informații despre Țările Sursă, care a analizat rezultatele pentru ambasada britanică din România.
„Dacă aș fi un imigrant român în Marea Britanie care lucrează la negru și aș fi acolo de doi ani, aș duce-o bine, dar nu grozav. Este nevoie de timp pentru a-mi atinge scopul, așa că sunt stimulat să îmi aduc soția și copiii. Politica este contrară intereselor Marii Britanii. Acum, dacă îmi aduc soția și copiii mă gândesc la asigurările sociale, trimițându-mi copiii la școală. Aici începe problema”, afirmă el.