The Telegraph: China investește masiv în echipamente pentru fabricarea de SEMICONDUCTORI, în efortul de evitare a restricțiilor impuse de SUA
Administrația Chinei investește masiv în achizițiile de echipamente pentru fabricarea de semiconductori, în eforturile de tehnologizare a industriei de profil pentru a face față sancțiunilor internaționale impuse de Statele Unite, informează publicația britanică The Telegraph.
Conform datelor oficiale, în ultimele trei luni din 2023, China a importat echipamente pentru fabricarea de microcipuri în valoare de 10,6 miliarde de dolari, volumul pe anul 2023 fiind de aproape 40 de miliarde de dolari, conform datelor centralizate de grupul de analiză Barclays.
Beijingul a intensificat investițiile în industria semiconductorilor în contextul în care Statele Unite și națiunile aliate au impus sancțiuni pentru a bloca vânzările de semiconductori avansați în China, pe fondul temerilor că aceste tehnologii pot fi utilizate în domenii sensibile precum activitățile militare, inteligența artificială și securitatea cibernetică.
China face investiții masive pentru dezvoltarea industriei interne, în efortul de evitare a sancțiunilor impuse de Administrația Joe Biden. Beijingul a salutat anul trecut performanțele extraordinare ale companiei Huawei, care a fabricat un smartphone folosind în cea mai mare parte piese chineze.
Conform experților grupului Barclays, Beijingul a intensificat eforturile pentru a achiziționa echipamente suplimentare înaintea unei potențiale noi serii de sancțiuni care ar putea fi aplicate la începutul acestui an.
”Atribuim acest efort entităților chineze care încearcă să cumpere cât mai multe echipamente înainte de apariția unor noi controale în materie de exporturi”, subliniază grupul de analize Barclays.
Achizițiile includ echipamente avansate produse de grupul tehnologic olandez ASML. În 2023, importurile de piese produse de ASML au atins volumul-record de 27 de miliarde de dolari.
Anul trecut, exporturile britanice de echipamente pentru fabricarea de microcipuri au atins nivelul de 314,6 miliarde de dolari, în pofida restricționării numărului licențelor.
În octombrie 2023, Administrația de la Washington a înăsprit acțiunile de control asupra exporturilor de sisteme software de inteligență artificială spre China, în contextul preocupărilor privind utilizarea semiconductorilor de către Beijing în scopuri militare. În replică, Beijingul a limitat exporturile de grafit, un material utilizat pentru acumulatorii vehiculelor electrice.
Foto: Profimedia
Citește și: