China este cunoscută pentru investițiile sale în statele în curs de dezvoltare, dar în ultima perioadă Beijingul a început să investească tot mai mult în infrastructura medicală a Africii.
În timpul pandemiei de COVID-19, China a donat Africii mai multe vaccinuri decât orice altă țară, însă, cu cinci ani înainte de apariția primelor informații cu privire la virusul provenit din Wuhan, Beijingul făcea deja eforturi pentru a-și extinde influența în domeniul sănătății la nivel mondial, printr-un proiect cunoscut sub numele de Noul Drum al Mătăsii pentru Sănătate (Health Silk Road), informează The Telegraph.
Un raport special publicat de Biroul de Cercetare Asiatică prezintă detalii despre acest proiect strategic, care face parte din mai amplul program al Chinei, Belt and Road Initiative (BRI) și aduce în atenție investițiile în creștere ale Chinei în domeniul sănătății în națiunile africane, într-un moment în care țările occidentale și giganții farmaceutici multinaționali se retrag din regiune.
Autoarea raportului, Nadège Rolland, susține că Drumul Mătăsii pentru Sănătate este o „ilustrare utilă a organizării sistematice extinse a desfășurării BRI, în slujba unor ambiții geopolitice mai mari”.
China a contribuit mult timp la asistența medicală acordată Africii, încă din anii ’60. Dar, pe măsură ce Occidentul se concentrează tot mai puțin asupra continentului african, Beijingul are culoar tot mai liber pentru a avea tot mai multă influență.
La Forumul din 2024 privind cooperarea dintre China și Africa, Beijingul a anunțat că va începe să încurajeze întreprinderile chineze să investească în producția de medicamente și vaccinuri în Africa în planul său de acțiune 2025-2027.
În timp ce investițiile Beijingului în domeniul sănătății în Africa a ridicat întrebări cu privire la cât de mult este cu adevărat motivată China de altruism, experții ajung să vadă din ce în ce mai mult China ca un factor benefic pentru statele africane, notează sursa citată.
„Majoritatea oamenilor văd China în Africa fie ca pe un pahar pe jumătate plin, fie pe jumătate gol. Nu tot ceea ce face China în Africa este rău”, a declarat Andrew Mitchell, fost ministru adjunct de Externe al Marii Britanii.
Retragerea giganților occidentali din Africa a facilitat și mai mult accesul Chinei pe aceste piețe, spun specialiștii.
În 2023, GSK și Sanofi și-au încetat operațiunile comerciale în Nigeria. Giganții farmaceutici au produs vaccinuri, antibiotice și antiretrovirale acolo, dar „nu se vedea un sfârșit pentru pierderile lor”, potrivit unui analist financiar de la TLCom Capital din Nigeria. În Kenya, Bayer a luat o decizie similară, iar Moderna a suspendat planurile pentru construirea unei facilități de producere de vaccinuri, în valoare de 200 de milioane de dolari, invocând preocupări similare.
Sursa foto: Shutterstock