Ambiția președintelui-ales al SUA, Donald Trump, de oprire a războiului din Ucraina prin negocieri riscă să conducă la un atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, ceea ce ar putea însemna sfârșitul Alianței Nord-Atlantice, în contextul disputelor dintre Washington și țările europene, comentează cotidianul The Telegraph.
În mai 2023, Donald Trump afirma, în campania pentru a primi un nou mandat de președinte al SUA, că va opri imediat războiul din Ucraina. ”Mor atât ruși, cât și ucraineni. Eu vreau să îi opresc să moară. Voi face acest lucru în doar 24 de ore”, afirma Trump.
A repetat constant aceste lucruri, semnalând că va fi necesar să discute cu președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Trump a mai spus că, dacă ar fi fost președinte el, nu Joe Biden, Putin nu ar fi îndrăznit să invadeze Ucraina. Trebuie subliniat faptul că de când a câștigat scrutinul prezidențial din SUA, Trump nu a oferit detalii despre inițiativa sa de pace între Ucraina și Rusia.
Dacă Rusia ar fi avut puterea militară extraordinară pe care pretinde că o are, conflictul s-ar fi încheiat rapid. Dar războiul durează de 35 de luni și, chiar dacă a pierdut mult teritoriu, Ucraina a luptat uimitor, consideră editorialistul Simon Heffer, în cotidianul The Telegraph, subliniind însă că ucrainenii își doresc oprirea războiului.
”Așteptăm detaliile inițiativei lui Trump de a pune capăt ororilor, asta dacă nu cumva va fi întârziată din cauza reticențelor exprimate de membri ai echipei sale și de aliați din cadrul NATO. Apar temeri că o soluție favorabilă rușilor ar avea impact asupra relațiilor internaționale, recompensându-l practic pe Putin pentru agresiune. Dorința sa aparentă de a recuceri părți ale fostei Uniuni Sovietice îi oferă alte potențiale ținte. Dacă aliații SUA în cadrul NATO vor crede că determinarea lor de a nu-i oferi victoria lui Putin este compromisă de presiunile exercitate de Trump, coerența Alianței Nord-Atlantice și chiar viitorul acesteia ar putea fi amenințate”, subliniază editorialistul Simon Heffer.
Trump va exercita presiuni asupra NATO, după ce a contestat permanent cheltuielile reduse ale europenilor pentru apărarea colectivă. Iar aliații din Europa se vor gândi ca respingerea presiunilor lui Trump va genera consecințe asupra securității lor.
Ținând cont de situația de pe front, există mult scepticism asupra opririi războiului în scurt timp. Trump va trebui să acționeze astfel încât să îi semnaleze lui Putin că agresiunea sa nu a funcționat, să nu submineze NATO și să limiteze riscul unor noi atacuri. În acest sens, Putin va trebui să facă anumite concesii.
Autorul articolului notează că rușii au evocat recent necesitatea de a reconfigura frontierele Ucrainei cu Rusia și pe cele ale altor țări est-europene.
”Discuțiile redefinirii frontierelor sunt ridicole și au rolul de a distrage atenția de la poziția slabă a Rusiei. Inițiativa ar reduce Ucraina la un teritoriu de dimensiuni mici și ar genera diviziuni pentru a exercita control prin cedarea teritoriilor care au făcut parte din Austro-Ungaria, mai precis zonele poloneze anterioare anului 1795, succesorilor acelor state, inclusiv cu zeci de mii de etnici polonezi și maghiari”, atrage atenția editorialistul Simon Heffer.
”Este o tentativă de divizare și conducere prin oferirea de concesii unor state europene cu potențial problematic, dintre care una – Polonia – este ostilă Rusiei. Dar planul nu va funcționa și sugerează disperarea Kremlinului de a opri războiul declanșat fără rațiune. Unul dintre motivele pentru care nu va funcționa este că Departamentul de Stat nu este atât de prost încât să îi prezinte aceste opțiuni lui Trump”, subliniază autorul.
În situația inițierii unui proces de pace, statele europene din cadrul NATO vor recurge la canale diplomatice pentru a influența direcția discuțiilor și a stabili limitele negocierilor.
”Din rațiuni de securitate, Europa are cel mai mult de pierdut în cazul unui rezultat care l-ar încuraja pe Putin să emită pretenții teritoriale suplimentare”, notează editorialistul, avertizând că Rusia ar putea încerca să își asigure culoar terestru spre enclava Kaliningrad, prin Lituania, stat membru NATO.
”Din punct de vedere teritorial, aceasta ar fi o ofensă mult mai mică decât agresiunea asupra Ucrainei, dar, la nivel politic, ar avea impact emorm. Ar fi un atac asupra teritoriului suveran al unui stat membru NATO și UE”, avertizează autorul.
”Doar un nebun ar vrea ca războiul din Ucraina să continue. Dar doar un prost ar permite ca Statele Unite și, automat, restul țărilor din NATO să îl forțeze pe Zelenski să stea în genunchi în fața lui Putin. Agresiunea din februarie 2022 și din ultimii trei ani rămâne incorectă, nejustificată și de neiertat. Acesta ar fi mesajul simplu pe care Trump ar trebui să îl înțeleagă prin inițiativa sa de pace”, concluzionează editorialistul Simon Heffer.
Foto: Profimedia
Citește și:
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, își anunță DEMISIA, în contextul impasului negocierilor politice