The Telegraph: Occidentul este total NEPREGĂTIT pentru următoarea lovitură de maestru a lui Xi Jinping /Taiwanul ar putea fi vizat de o blocadă

The Telegraph: Occidentul este total NEPREGĂTIT pentru următoarea lovitură de maestru a lui Xi Jinping /Taiwanul ar putea fi vizat de o blocadă
Publicat: 31/05/2024, 07:30

Intensificarea tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan riscă să îi forțeze pe aliații occidentali să analizeze atent opțiunile, în contextul în care președintele Chinei, Xi Jinping, ar putea institui o blocadă pentru a forța populația taiwaneză să se predea, scrie cotidianul britanic The Telegraph, avertizând că Occidentul este total nepregătit pentru un astfel de scenariu.

Săptămâna trecută, armata chineză a lansat o serie de exerciții în jurul Insulei Taiwan. Escaladarea decisă de Beijing ar avea rolul de a eclipsa învestirea în funcție a președintelui taiwanez, Lai Ching-Te. Alegătorii taiwanezi au dat o lovitură Beijingului la începutul anului, alegând un candidat perceput ca promotor al unei platforme de scepticism față de China.

În discursul de victorie, Lai Ching-Te a părut să adopte un ton mai conciliant.

”În calitatea de președinte, am responsabilitatea importantă de menținere a păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan. Voi acționa în conformitate cu ordinea constituțională, în mod echilibrat și prin menținerea actualului statut”, a afirmat Lai Ching-Te, semnalând însă că nu va ceda în fața ”actelor de intimidare și amenințărilor” din partea Beijingului.

Lai Ching-Te generează nervozitatea Administrației Chinei, care a decis lansarea exercițiilor militare. Luni, membri ai Congresului SUA au pledat pentru intensificarea disuasiunii taiwaneze în fața unei incursiuni chineze. Prezent la Taipei, Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, a afirmat că exercițiile militare chineze sunt o ”tentativă de sancționare a democrației”. Beijingul a confirmat că acțiunea constituie o ”pedeapsă puternică” pentru ”separatism”.

Scenariul unei blocade chineze asupra Taiwanului

Un raport al Institutului Consiliul Atlantic (Atlantic Council) prezentat anul trecut arăta că Beijingul ar putea opta pentru strategia instituirii unei blocade în jurul Taiwanului.

”O blocadă maritimă este cea mai viabilă acțiune strategică a Chinei, iar Taiwanul este vulnerabil la o blocadă. Scenariul reprezintă o provocare actuală și persistentă”, arăta raportul.

O asemenea blocadă navală ar putea imita acțiunile militanților huthi în Marea Roșie. Armata chineză nu ar utiliza distrugătoare, ci ar putea mobiliza nave dotate cu sisteme de rachete, care ar amenința orice vas comercial.

”Taiwanul ar fi extrem de vulnerabil la o astfel de blocadă. Deși este pe locul 21 la nivel mondial în materie de valoare a PIB-ului, Taiwanul este pe primul loc în materie de transporturi de containere, ceea ce evidențiază cât de mare este dependența la nivel comercial. În plus, 98% din necesarul de energie al Taiwanului este importat, astfel că analiștii Consiliului Atlantic cred că Taiwanul ar avea petrol doar 146 de zile, cărbune 39 de zile și gaz natural 11 zile”, comentează editorialistul Philip Pilkington, într-un articol publicat în cotidianul The Telegraph.

Occidentul este total nepregătit de o confruntare cu Beijingul

”Într-un astfel de scenariu, Statele Unite și aliații vor avea de făcut o alegere dură: fie vor permite Chinei să le epuizeze resursele vitale taiwanezilor până la predare, fie vor trimite forțele navale occidentale să spargă blocada. Dar a doua opțiune nu va fi o sarcină ușoară, ținând cont de faptul că forțele navale occidentale nu au reușit redeschiderea Mării Roșii în conflictul cu o forță militară inferioară, deși există toate motivele să credem că vor simți nevoia de a acționa. O astfel de acțiune ar genera o confruntare militară directă cu China, ceea ce ar fi catastrofal din punct de vedere economic”, argumentează editorialistul.

Blocada Chinei probabil ar atrage sancțiuni occidentale și acțiuni de retorsiune, o situație similară cu cea generată de invazia Rusiei în Ucraina.

”Rețelele economice occidentale sunt conectate la China. (…) Beijingul produce mărfuri intermediare importante și capital, care sunt fundamentale pentru funcționarea economiilor occidentale. Fără accesul la aceste surse, economiile occidentale ar fi blocate. Efectele ar fi blocaje enorme și inflație foarte mare. Economiile occidentale, care stagnează deja și sunt pline de datorii suverane, s-ar putea prăbuși în fața unei astfel de amenințări. Tensiunile sociale din multe economii occidentale sunt deja mari, mai ales din cauza problemei migrației, iar datele istorice semnalează că societățile fracționate pot ajunge în haos din cauza unui șoc economic puternic. În acest context, liderii occidentali ar trebui să analizeze atent gestionarea pe cale diplomatică a crizei din Marea Chinei de Sud. Este în interesul tuturor să nu se ajungă la scăparea situației de sub control”, concluzionează editorialistul.

Foto: Shutterstock

Citește și:

CHINA intensifică relațiile cu țările arabe /Xi Jinping anunță parteneriate în domeniile energiei și infrastructurii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×