Întâlnirea de un sfert de oră dintre premierul Victor Ponta și președintele american Barack Obama, în timpul funeraliilor lui Nelson Mandela, este comentată de presa din Marea Britanie, care notează că Tony Blair a facilitat întrevederea unui „potențial client”, Ponta, cu șeful SUA, întrevedere ce s-ar putea dovedi „incomodă” pentru Obama, având în vedere că în aceeași zi, în România, parlamentarii „s-au scos” din Codul Penal.
„Blair ratează rareori ocazia de a-și face noi prieteni și a-și extinde deja dezvoltata rețea de contacte”, se arată în articol, făcând referire la biroul de consultanță guvernamentală pe care fostul lider laburist îl conduce și prin intermediul căruia lucrează cu numeroase regimuri din toată lumea. „Astfel că nu ar trebui să fie o surpriză că și la o ceremonie de comemorare pentru Nelson Mandela i-a prezentat lui Barack Obama un posibil client”, notează autorul, care folosește de trei ori termenul „client” cu referire la Victor Ponta, fără a explica, însă, la ce se referă această relație clientelară.
Blair a avut în luna octombrie o întâlnire cu Victor Ponta, la București. În urma vizitei fostului premier britanic, Ponta a indicat că România se va alătura rețelei lui Blair, Global Network of Delivery Leaders, care își propune să ajute statele membre să îmbunătățească furnizarea de servicii pentru educație, sănătate și construcții.
„Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul României și dacă echipa sa a lucrat vreodată acolo a fost fără nicun fel de cost pentru guvernul român și fără niciun profit personal pentru Tony Blair”, a comentat un purtător de cuvând al fostului premier britanic.
„Întâlnirea incomodă” din „marțea neagră”
„Întâlnirea de marți se poate dovedi însă incomodă. În aceeași zi, Parlamentul român a aprobat schimbări controversate ale Codului Penal pentru a-i proteja pe parlamentari de acuzațiile de corupție”, scrie The Telegraph.
Premierul României a avut o discuție de circa 15 minute pe stadionul din Johannesburg cu președintele american Barack Obama, întrevedere facilitată de fostul premier britanic Tony Blair.
Ambasada Statele Unite la București a avut cea mai vehementă reacție cu privire la modificările din Codul Penal.
„Amendamentele la Codul Penal adoptate în Camera Deputaților ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Nu este deloc încurajator că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere și nicio ocazie pentru ca reprezentanții autorității judecătorești sau membrii societății civile să se pronunțe în legătură cu amendamentele propuse”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la București.
Deputații au adoptat marți un amendament prin care parlamentarii primesc imunitate față de anchetele procurorilor DNA. Codul Penal a fost modificat în așa fel încât un parlamentar care a comis infracțiuni de serviciu, precum abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită, traficul de influență, nu va mai fi anchetat de DNA.
„Această acțiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenței și ale statului de drept și este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt factori esențiali pentru toți investitorii, atât locali cât și străini, când iau în calcul unde să investească”, au mai notat oficialii americani.