Administrația de la Beijing consideră absurde tentativele Washingtonului de a contracara ascensiunea Chinei și denunță ”hegemonia” Statelor Unite, pe fondul disputelor comerciale și referitoare la conflictele din Ucraina și Fâșia Gaza, comentează cotidianul britanic The Times.
Wang Yi, ministrul chinez de Externe și consilier al președintelui Xi Jinping, a notat, într-o serie de afirmații transmise presei, că relațiile dintre Beijing și Washington s-au îmbunătățit de la întâlnirea pe care liderul chinez a avut-o în noiembrie 2023 cu președintele SUA, Joe Biden. Însă Wang Yi a notat că sancțiunile comerciale impuse de SUA pentru a bloca transferul de tehnologie sunt rezultatul unei ”percepții greșite” și se înscriu într-o politică de ”elaborare a diverselor tactici pentru suprimarea Chinei”.
”Aceste acțiuni au atins niveluri perplexe ale unei absurdități de neconceput. Dacă Statele Unite devin nervoase oricând aud cuvântul China, unde mai este încrederea unei națiuni mari?”, a declarat Wang Yi.
Declarațiile au fost făcute cu ocazia reuniunii Congresului Național Popular, Parlamentul Chinei, iar ministrul chinez de Externe a criticat politicile SUA în diverse domenii. Wang Yi a denunțat ”hegemonia” SUA, a remarcat că Beijingul este un aliat autentic al națiunilor din Sudul Global și a evidențiat noul rol de mediator al Chinei în Orientul Mijlociu.
”Războiul din Fâșia Gaza este o tragedie pentru omenire și o rușine pentru civilizație”, a acuzat Wang Yi.
Ministrul chinez de Externe a salutat stadiul relațiilor Chinei cu Rusia, notând că a fost creată ”o nouă paradigmă”, diferită de ”abordarea desuetă specifică Războiului Rece”.
În schimb, Wang Yi a cerut revenirea la ”comerțul global multipolar”, subliniind că Statele Unite nu pot insista că au dreptul de a deține monopol asupra producției. Afirmațiile despre relațiile comerciale ar putea fi o ajustare a discursului Beijingului la posibilitatea revenirii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. Trump a avertizat că va aplica măsuri comerciale dure contra Chinei, în special în domeniile ”noilor tehnologii” – industria vehiculelor electrice și sistemele de inteligență artificială.
Wang Yi a făcut referiri și la afirmațiile secretarului de Stat american, Antony Blinken, care, pe fondul tensiunilor cu Beijingul, a declarat că ”cine nu este la masa sistemului internațional nu poate comanda din meniu”.
”Anumite puteri nu ar trebui să monopolizeze relațiile internaționale. Este inacceptabil ca anumite țări să fie la masa sistemului internațional, iar altele doar pe meniu”, a reacționat ministrul chinez de Externe.
Referindu-se la criticile SUA privind tensiunile din Marea Chinei de Sud, Wang Yi a subliniat că disputele teritoriale ”trebuie negociate între părți, fără interferențe externe”.
Foto: Profimedia
Citește și:
Suedia a devenit membră NATO /Premierul Ulf Kristersson: Este o ”victorie a libertății”