The Times: China face stocuri de mărfuri /Beijingul se pregătește pentru un CONFLICT cu SUA sau pentru invadarea Taiwanului

Publicat: 08 08. 2024, 07:30

Economia chineză a încetinit, iar Beijingul a început să facă stocuri de carburanți, alimente și minerale, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite, care s-ar putea amplifica în cazul victoriei lui Donald Trump în scrutinul prezidențial sau în eventualitatea anexării Taiwanului.

”Când economia chineză era foarte rapidă, consuma metale rare și energie din întreaga lume. Acum, ritmul economiei chineze este mai lent, dar Beijingul continuă să achiziționeze mărfuri în cantități mari. Pentru ce anume le stochează? O nouă încercare de a depăși Statele Unite pe piețele globale sau ceva mai sinistru?”, scrie editorialistul Roger Boyes, într-un articol publicat în cotidianul britanic The Times sub titlul ”China face stocuri de mărfuri, noi ar trebui să procedăm la fel /Beijingul acumulează minerale, carburanți și alimente: O pregătire de un asediu înainte de revenirea lui Trump la putere sau în perspectiva unei invazii în Taiwan”.

Există două explicații convenționale. Prima se referă la faptul că Beijingul are un plan pe termen lung de a se poziționa ca fiind campion al revoluției ecologice, lider al producției de mașini electrice, panouri solare și turbine eoliene. Președintele Xi Jinping are ambiția de a obține o poziție centrală în întregul lanț de aprovizionare cu acumulatori.  Beijingul a accelerat planurile industriale în contextul potențialei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.

China se teme de o blocadă a SUA în contextul crizei separatiste din Taiwan

”Chinezii presupun că președintele Trump va reduce angajamentele față de Ucraina și se va concentra pe contracararea Chinei. Acest lucru ar genera un conflict regional, potențiale tensiuni în legătură cu Taiwanul și o tentativă a SUA de creare a unei blocade în apropierea porturilor chineze. Din acest punct de vedere, acumularea de mărfuri de către autoritățile chineze are sens. Nu sunt stocate doar minerale pentru industria apărării, nu doar gaz și petrol, ci și grâu, porumb și soia, pentru hrănirea celor 400 de milioane de porci din China”, subliniază editorialistul.

Președintele Xi Jinping a semnalat constant că în anul 2027 are obiectivul ”reunificării” cu Taiwanul. Beijingul pare să se pregătească pentru un conflict militar de durată, astfel că a alocat 700 de miliarde de dolari pentru modernizarea forțelor armate.

”Dar ce facem noi în acest context? Trebuie să încetăm să neglijăm stocurile noastre epuizate de metale și muniție și să intrăm într-o competiție mai intensă cu Beijingul în zona denumită «Triunghiul litiului» – Argentina, Bolivia și Chile. Trebuie să încetăm să ne uităm în altă parte când China dezvoltă în acea zonă 62 de proiecte miniere (…)”, concluzionează editorialistul Roger Boyes.

Foto: Profimedia

Citește și:

Exporturile Germaniei sunt în scădere, pe fondul tensiunilor dintre SUA și China /Analist: „Există o tendință spre PROTECȚIONISM”