The Times: Eforturile făcute de premierul Marii Britanii la Berlin nu vor avea succes /Bruxellesul ia deciziile în relația post-BREXIT

Publicat: 29 08. 2024, 07:30

Premierul britanic, Keir Starmer, încearcă relansarea relațiilor cu Uniunea Europeană prin intermediul Germaniei, dar, deși liderul laburist este apropiat de cancelarul Olaf Scholz, așteptarea ca Berlinul să decidă un acord de amploare ar fi o greșeală, întrucât deciziile post-Brexit sunt luate la Bruxelles.

”Aspirația oficialilor de la Downing Street că germanii vor salva Marea Britanie în contextul Brexit sunt persistente. Sir Keir Starmer ar trebui să aibă permanent în minte faptul că prietenia germană este o capcană și o iluzie. Premierul David Cameron era încrezător că Angela Merkel îi va oferi un acord care să îl ajute să câștige referendumul Brexit din 2016. L-a pierdut”, notează editorialistul Bruno Waterfield, într-un articol publicat în cotidianul The Times sub titlul ”Prietenia lui Keir Starmer cu Berlinul nu va avea succes /Bruxellesul ia deciziile în relația post-Brexit”.

Un alt oficial britanic, David Davis, este încrezător că producătorii auto germani vor oferi acces generos Marii Britanii pe piața comunitară, pentru a facilita, în schimb, exporturile pe piața britanică. Dar și speranțele lui s-au năruit.

Bruxellesul ia deciziile în relațiile UE-Marea Britanie

”De fiecare dată, Downing Street s-a confruntat cu adevărul că Uniunea Europeană, nu prietenii de la Berlin, negociază problemele asociate retragerii Marii Britanii (Brexit)”, constată editorialistul.

Acum, este rândul premierului Keir Starmer, care, în calitatea de lider al Partidului Laburist, are legături mai apropiate cu social-democratul Olaf Scholz. Conform unor surse diplomatice, Scholz le-a cerut în martie liderilor UE să ofere Marii Britanii concesii pe piața comunitară, dar a fost refuzat de Paris, Roma și alte capitale, iar Comisia Europeană a atras atenția că acordurile bilaterale subminează abordarea colectivă a UE.

Franța va formula condiții suplimentare pentru reglementarea relațiilor cu Marea Britanie

Revizuirea acordurilor post-Brexit este prevăzută în 2026, iar negocierile între Londra și Bruxelles vor începe anul viitor. Franța vrea cote mai mari de pescuit în apele britanice, iar Scholz speră la facilitarea mobilității studenților. Acordul de cooperare în industria militară între Londra și Berlin este important, dar multe aspecte ale relațiilor post-Brexit vor depinde de Paris.

”Germania este deschisă cooperării în industria militară, dar Franța nu. Parisul vrea facilități pentru tranzacții cu armament de care să beneficieze Uniunea Europeană. Așa cum au descoperit și alți prim-miniștri britanici, Germania, orientată spre exporturi, este deschisă mereu relaxării comerțului. Franța, care observă oportunități de a menține Marea Britanie în afara piețelor europene, va fi agresivă în protejarea actualei situații”, concluzionează editorialistul Bruno Waterfield.

Foto: Profimedia

Citește și:

Dezbateri despre politica în materie de azil, în Germania, din cauza riscurilor teroriste /SCHOLZ dă asigurări că va respecta drepturile refugiaților