The Times: Grupul Wagner, trimis la Kiev pentru a-l asasina pe Volodimir Zelenski
Peste 400 de mercenari ruși din Grupul Wagner operează la Kiev și au primit ordine de la Kremlin să-l asasineze pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Informațiile au fost publicate de The Times, care susține că mercenarii au și misiunea de a pregăti terenul pentru ca forțele armate ruse să preia controlul asupra capitalei ucrainene.
Gruparea Wagner, o miliție privată condusă de unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a trimis acum câteva săptămâni mercenari staționați în Africa spre Ucraina.
Informațiile despre această misiune au ajuns la Guvernul ucrainean sâmbătă dimineața și, câteva ore mai târziu, Kievul a declarat stare de asediu în capitală, pentru a respinge forțele ruse care încearcă să ocupe orașul.
O sursă apropiată de activitățile grupului a confirmat că între 2.000 și 4.000 de mercenari au ajuns în Ucraina în ianuarie. Unii au fost dislocați în regiunile Donețk și Lugansk. Alți 400 au intrat din Belarus și și-au făcut drum spre capitala Kiev, notează sursa citată.
Mercenarilor li s-a spus că Putin dorește o scurtă pauză pentru a arăta că negociază cu Zelenski, dar acestora li s-ar fi spus că nu se va ajunge la nicio înțelegere, potrivit unei surse apropiate de membri de rang înalt din gruparea Wagner.
Zelenski a acceptat duminică să trimită o delegație pentru a discuta cu reprezentanți ai Rusiei, la Gomel, în Belarus, dar și-a exprimat scepticismul cu privire la seriozitatea Moscovei.
Mercenarii așteaptă un semnal de la Kremlin și li s-au promis sume consistente de bani pentru acțiunile lor.
Ce este Grupul Wagner
Unii au descris Grupul Wagner ca fiind „armata privată” a lui Vladimir Putin. Mercenarii din această grupare sunt adesea trimiși sub acoperire în regiuni în care Rusia neagă la nivel oficial că ar avea o prezență militară.
Nu este prima dată când Grupul Wagner transferă soldați privați din forțele speciale din Africa sau din alte zone de conflict, în conformitate cu obiectivele de politică externă în continuă evoluție ale lui Putin, în ciuda declarațiilor Kremlinului, care susține că gruparea nu are vreo legătură cu guvernul rus.
O investigație a Bellingcat publicată în noiembrie a arătat că peste 200 de mercenari au fost trimiși în Belarus pentru a destabiliza țara în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din august 2020. Și la acea vreme, aceștia au fost aduși din alte puncte fierbinți în care Grupul Wagner își desfășoară activitatea, inclusiv Republica Centrafricană.
Fondatorul acestei armate private este Dmitry Valeryevich Utkin – fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU ). S-a retras din activitate în 2013 și a început să lucreze pentru compania privată Moran Security Group, fondată de veterani militari ruși. Grupul Wagner a apărut pentru prima dată în 2014, împreună cu Dmitry Valeryevich Utkin în regiunea Luhansk din Ucraina. În decembrie 2016, Dmitriy Utkin a fost fotografiat alături de președintele rus, Vladimir Putin, la o recepție organizată la Kremlin cu ocazia Zilei Eroilor Patriei.
Potrivit unor informații apărute în mass-media încă din 2018, gruparea folosește și o bază de instruire la Molkino, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei.