The Times: „Marea Britanie se apropie de ieșirea din Uniunea Europeană”
„David Cameron este Rooney al Europei”, scrie Daily Mail, referindu-se la Wayne Rooney, atacant al echipei Angliei, care nu a reușit să treacă de faza grupelor la Cupa Mondială din Brazilia.
„Marea Britanie se apropie de ieșirea din Uniunea Europeană”, titrează cotidianul The Times.
„Un pas în plus spre ieșirea din UE”, scrie Daily Telegraph.
„Desemnarea lui Junker marchează o schimbare istorică a puterii în cadrul UE, fiind un moment periculos în relațiile Marii Britanii cu Europa”, notează Financial Times.
„Este vorba de un dezastru care duce la izolarea Marii Britanii”, constată The Independent.
Jean-Claude Juncker a fost desemnat vineri de șefii de stat și de guvern ai țărilor membre UE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Desemnarea lui Juncker a primit 26 de voturi pentru și două împotrivă (Marea Britanie și Ungaria) în Consiliul European. Junker, candidatul Partidului Popular European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, va trebui să primească și aprobarea Parlamentului European. Votul în PE este programat la jumătatea lunii iulie, iar Junker va trebui să primească cel puțin 376 de voturi pentru din totalul de 751. Juncker, în vârstă de 59 de ani, fost premier luxemburghez și fost președinte al Eurogrupului, este adeptul unei viziuni federaliste față de proiectul Uniunii Europene.
„Este o zi tristă pentru Europa; există riscul diminuării atribuțiilor guvernelor naționale”, a reacționat premierul britanic, David Cameron. „Le-am transmis liderilor europeni că ar putea regreta toată viața această nominalizare”, a insistat Cameron, care consideră că Junker este „persoana greșită” pentru funcția de președinte al CE.
Premierul conservator britanic a promis organizarea în 2017 a unui referendum pe tema relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană.
Votul Ungariei împotriva nominalizării lui Jean Claude Junker pentru funcția de președinte al Comisiei Europene este „un semnal puternic” privind opoziția față de diminuarea atribuțiilor statelor membre, afirmă premierul ungar, Viktor Orban. „Ungaria a trebuit să transmită Uniunii Europene un semnal puternic că respinge diminuarea competențelor naționale și modificarea pe ascuns a Tratatului UE”, afirmă Viktor Orban. „A fost o chestiune de principiu”, a subliniat Orban, care a votat împotriva nominalizării lui Junker.