The Times: Va recurge Putin la bombe NUCLEARE dacă Ucraina atacă Rusia cu arme occidentale? Răspunsul este incert, dar Kremlinul sigur va riposta

The Times: Va recurge Putin la bombe NUCLEARE dacă Ucraina atacă Rusia cu arme occidentale? Răspunsul este incert, dar Kremlinul sigur va riposta
Publicat: 01/06/2024, 07:30

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au acordat Ucrainei permisiunea de a ataca poziții din Rusia cu armament occidental, ceea ce generează riscuri privind riposta Rusiei, comentează publicația britanică The Times, notând că în mod sigur va exista reacție militară a Kremlinului, fără a fi exclus chiar un atac nuclear.

Marea Britanie, Franța și Statele Unite au furnizat Kievului rachete cu rază lungă de acțiune pentru atacarea forțelor militare care au invadat Ucraina. Rachetele occidentale au avut efecte devastatoare asupra armatei ruse în zonele ocupate, inclusiv în Crimeea, dar Kievul a fost nevoit să recurgă la propriile rachete și drone pentru a comite atacuri pe teritoriul Rusiei.

Această situație s-ar putea schimba. În contextul în care forțele Rusiei atacă orașul Harkiv, Marea Britanie și Franța au dat undă verde Kievului să folosească armamentul pentru a ataca poziții militare din Rusia. Statele Unite refuzaseră să renunțe la interdicția de folosire a armamentului american asupra teritoriului Rusiei, de teama escaladării conflictului. Cu toate acestea, într-o schimbare politică majoră, președintele Joe Biden a acordat joi Ucrainei permisiunea de a lansa rachete americane împotriva armatei ruse pe teritoriul Rusiei, dar doar în vecinătatea regiunii Harkiv, conform unor oficiali americani.

”Dacă, așa cum pare probabil acum, rachetele occidentale vor începe să fie folosite pentru atacarea forțelor ruse în afara frontierelor Ucrainei, este neclar cum va riposta Kremlinul. Putin a prezentat conflictul împotriva Ucrainei susținute de Occident ca fiind o luptă existențială pentru supraviețuirea Rusiei și este greu de imaginat că Rusia nu va încerca să riposteze în vreun fel. Dar care sunt opțiunile lui Putin?”, subliniază editorialistul Marc Bennetts, într-un articol publicat în cotidianul The Times sub titlul ”Va recurge Putin la arme nucleare dacă Rusia va fi atacată de Ucraina cu arme occidentale?”.

Ripostă nucleară

Rusia a amenințat în mod repetat că ar putea recurge la arme nucleare din cauza susținerii acordate de Occident Ucrainei. Dar forța amenințărilor s-a erodat din cauza afirmațiilor repetate, iar oficialii ucraineni și occidentali încearcă să convingă lumea că Putin vrea să creeze temeri prin exagerări. Retorica Rusiei a fost condamnată de China, un aliat vital al Rusiei. Conform cotidianului Financial Times, președintele Xi Jinping l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu recurgă la arme nucleare. Kremlinul a negat informațiile.

Rusia a inițiat recent exerciții cu armament nuclear tactic în apropierea Ucrainei, dar analiștii cred că este un act de intimidare, iar NATO nu a observat semnale privind pregătirea unor atacuri atomice. În urmă cu câteva zile, oficialii de la Moscova au evocat ideea unui test nuclear demonstrativ.

”Chiar dacă analiștii spun că este improbabil ca Rusia să recurgă la un atac nuclear, nu exclude nimeni în totalitate această posibilitate. Un factor care face irelevantă orice analiză este starea mentală a lui Putin”, notează editorialistul Marc Bennetts.

”Însă Putin nu este singura persoană care ia decizii în materie de atacuri nucleare. Ar trebui să presupunem că toată lumea este irațională sau dezinformată, ceea ce pare improbabil”, explică analistul Keir Giles, de la institutul britanic ”Chatham House”.

Acțiuni de sabotaj în Occident

În afară de opțiunea atomică, Kremlinul ar putea intensifica atacurile asupra obiectivelor occidentale, pentru distrugerea infrastructurii și creșterea costurilor susținerii Ucrainei. Serviciile ruse sunt deja suspectate de o serie de incidente produse în Marea Britanie, Estonia, Germania, Polonia și Lituania.

Atacuri militare în regiunea Mării Baltice

Moscova ar putea lansa anumite tipuri de operațiuni militare în regiunea Mării Baltice, pentru a testa angajamentul statelor NATO în favoarea apărării colective. Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei, a avertizat luna trecută că Rusia ar putea forța Belarusul să escaladeze tensiunile regionale.

În martie, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a ordonat explorarea de către comandanții militari a posibilității capturării Coridorului Suwalki, care traversează Polonia și Lituania spre regiunea rusă Kaliningrad.

Acțiunile Occidentului ar putea conduce la creșterea susținerii pentru Putin

Susținerea populară pentru acțiunile lui Putin ar putea crește din cauza atacurilor cu rachete lansate de Ucraina în Rusia. Acest lucru ar putea facilita mobilizarea recruților pentru a merge pe front.

”Propaganda Rusiei a încercat să compare războiul din Ucraina cu lupta împotriva Germaniei naziste, dar eforturile nu au avut succes de fiecare dată. Cu toate acestea, imaginile rachetelor occidentale lovind ținte din Rusia i-ar permite lui Putin să fie mai convingător cu mesajul despre pericolul mortal asupra patriei, astfel că rușii s-ar putea mobiliza masiv”, concluzionează editorialistul.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Guvernul Italiei vrea demararea lucrărilor la PODUL spre Sicilia /„Obiectivul este să deschidem șantierul în cursul anului 2024”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...