Prin această simplă activitate, Alexandr Poteiev și-a deconspirat adevărata identitate, data de naștere, precum și numărul de telefon, adresa de e-mail și cea poștală, chiar dacă asasinii ruși sunt pe urmele sale, scrie buzzfeednews.com.
Moscova l-a catalogat pe spion drept un trădător care a demascat o rețea de agenți sub acoperire, inclusiv pe „starleta” Anna Chapman, înainte de a fugi în SUA, în urmă cu opt ani. Câțiva ani mai târziu, s-a zvonit că un asasin ar fi bătut la ușa lui Poteiev, iar în iulie 2016, presa rusă de stat a scris că spionul a murit. De fapt, rusul este foarte viu.
Cazul bizar al lui Poteiev ilustrează însă o altă dimensiune în lupta spion versus spion, la nivel internațional: serviciile secrete americane au ales să susțină propaganda rusă.
După ce au descoperit că Poteiev este viu, jurnaliștii americani au abordat CIA-ul, care a cerut ca informația să nu fie publicată, deoarece ar fi fost o amenințare la adresa lui Poteiev.
BuzzFeed News a fost de acord. Totul a depins de disponibilitatea spionului de a rămâne în umbră.
În SUA, acesta ar fi locuit fără nicio reținere, fiind poreclit „Nick„, o formă americanizată a celui de-al doilea nume al său, Nicolaevici. Poteiev s-a înregistrat în 2016 ca votant republican, oferind din nou datele personale, care se potrivesc exact cu cele ale trădătorului rus. Informațiile spun că spionul chiar ar fi votat, deși votul lui rămâne confidențial.
Pentru o asmenea țintă internațională, expunerea este cât se poate de stranie. Nu se știe de ce spionul trăiește atât de deschis, asumându-și un risc uriaș, ca „o capră în ținutul tigrilor”.
Luna trecută, New York Times scria că spionii americani au încercat să protejeze un fugar rus, după ce un asasin a venit la casa lui și a mers în orașul în care locuiesc rudele acestuia. BBC a anunțat că este vorba de Poteiev, care nu a murit, în ciuda necrologului din 2016.
Autoritățile federale asigură paza pentru numeroși spioni ruși care l-au trădat pe Putin și ar fi vizați de asasini. Anul trecut, guvernul SUA a protejat peste 100 de asemenea „trădători”, în cadrul programului PL110. Spionii primesc nume și pașapoarte noi, care le protejează identitatea, precum și asistență pentru criptarea comunicațiilor. Ei sunt ajutați să își găsească un job sau o școală și merg la psihiatru. În unele cazuri, guvernul SUA asigură operații estetice.
Un eșec în această operațiune a fost decesul „țarului media” Mihail Lesin, găsit mort într-un hotel din Washington, în 2015, cu răni la cap, gât, picioare, brațe și trunchi. Autoritățile au susținut că moartea lui a fost accidentală, pe fondul consumului de alcool. Totuși, mai mulți actuali și foști agenți FBI au precizat că mogulul a fost ucis în mod violent, înaintea unui interviu cu oficiali din Departamentul american de Justiție, care l-au invitat la Washington pentru a vorbi despre încrengăturile de la Kremlin și Russia Today.
Mai mult, Christopher Steele, fost ofițer de inteligență britanic și autor al dosarului lui Trump, a furnizat un raport secret către FBI în care se arată că Lesin a fost ucis de asasini tocmiți de un oligarh din anturajul lui Putin. CIA a refuzat să comenteze asupra decesului lui Lesin.
În anul 2000, Poteiev a obținut o funcție privilegiată în cadrul Serviciului de Informații Externe al Rusiei: director-adjunct al departamentului ultrasecret Directoratul S. Acesta se ocupa cu rețeaua de spioni din SUA, care activau acolo „pe termen lung”. După o instruire serioasă, desfășurată peste hotare, agenții ajungeau în SUA cu nume false. Lucrând câte doi sau mințind că sunt căsătoriți, agenții se integrau perfect în peisaj. Își cumpărau case în suburbii, aveau joburi normale și chiar familii.
Una dintre agente, Anna Kușcienko, a abordat lucrurile în alt mod. Ea s-a prezentat drept o rusoaică măritată cu un britanic, care i-ar fi luat numele, devenind Anna Chapman. Femeia s-a mutat în Manhattan, la mică distanță de Wall Street și a mințit că este CEO-ul unei companii imobiliare, PropertyFinder Ltd.
Persoana de contact a lui Chapman era un rus pe nume Roman. Ei comunicau doar miercurea și niciodată față în față. Chapman venea cu laptopul într-un loc public și Roman parca alături într-o dubă albă. Apoi făceau schimb de date criptate. Alți agenți aveau metode mai vechi, precum plasarea informațiilor în colete, ziare, seifuri.
Departamentul lui Poteiev conducea rețeaua de la Moscova. El s-a născut în Belarus la sfârșitul erei staliniste și tatăl lui a fost erou de război, câștigând cea mai prestigioasă distincție sovietică, după ce a distrus nouă tancuri naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
După ce a absolvit academia KGB din Minsk, Poteiev a obținut medalia Steaua Roșie pentru eforturile din războiul desfășurat în Afganistan, unde a luptat în unitatea de elită Zenit.
După prăbușirea Uniunii Sovietice, Poteiev a urcat în rang și în anii 1990 a fost responsabil cu unele operațiuni din SUA.
Noua poziție l-a readus la Moscova, unde șefii săi trimiteau mesaje codate către spionii ruși din SUA. Una din misiunile a doi agenți, desfășurată în 2009, avea următorul obiectiv: „Educația, conturile bancare, mașina, casa voastră etc – toate acestea au un singur obiectiv: îndeplinirea misiunii prioritare, de a căuta și dezvolta relații în cercurile politice americane”.
Într-o dimineață de sâmbătă a anului 2010, Anna Chapman a fost sunată de Roman, care i-a solicitat o întâlnire de urgență. Roman i-a ordonat să îi predea un pașaport fals unui alt agent, într-o cafenea. Întâlnirea i s-a părut dubioasă lui Chapman, care l-a sunat pe tatăl ei, împărtășindu-i temerile.
Avea dreptate: individul cu care se întâlnire NU era adevăratul Roman, ci un agent FBI. Era însă prea târziu. Agenții americani au ascultat conversațiile lui Anna cu tatăl ei și a doua zi au arestat-o, alături de alți nouă agenți din Directoratul S, într-o operațiune ce a vizat Washington, New York și Boston.
Se pare că FBI-ul urmărea de ani de zile rețeaua de spioni, în cadrul „Operațiunii Povești cu Fantome”, nume inspirat de obiceiul spionilor de a adopta numele unor persoane moarte.
Două săptămâni mai târziu, spionii au pledat vinovat în Manhattan și au fost trimiși în Rusia în cadrul celui mai important schimb de spioni din istorie.
În acele zile, presa rusă a arătat cu degetul spre suspectul Alexandr Poteiev, pe care americanii l-ar fi recrutat în urmă cu mulți ani. Spionul ar fi ajuns mai întâi într-un apartament al CIA-ului din Frankfurt, după care ar fi zburat direct în America.
„Omul ăsta și-a trădat prietenii, camarazii de arme, pe cei care și-au sacrificat viața pentru țara mamă! Avem o brută care trădează asemenea oameni! Cum se poate uita în ochii copiilor săi? PORCUL!”, a răbufnit Putin într-o emisiune tv, referindu-se la Poteiev.
În următorul an, un tribunal militar l-a condamnat în absență pe Poteiev la 25 de ani de închisoare pentru trădare. Presa americană a dezbătut foarte vag „moartea” spionului. Numele acestuia a fost adăugat pe lista dușmanilor lui Putin, care au murit în anii recenți.
La o zi după un articol din New York Times, care vorbea despre moartea lui Poteiev, în august 2017, spionul a semnalat că este viu și nevătămat.
În martie 2017, BuzzFeed News a căutat numele lui „Alexandr Poteiev” în bazele de date publice. Căutările au scos la iveală un singur individ cu acest nume în SUA, cu un istoric de adrese în Massachusetts, Arizona, Virginia, începând cu octombrie 2010, la trei luni după ce vestea privind Directoratul S a ajuns în atenția publică.
În ianuarie 2016, omul respectiv a fost oprit de Poliție în timp ce se afla la volanului unui Lexus și a primit o amendă rutieră. Apoi, după ce s-a presupus că a murit, a lăsat urme greu de șters: înregistrarea pentru vot în august și permisul de pescuit în octombrie. Aparent, Poteiev a votat în noiembrie 2016.
Era Alexandr Poteiev agentul dublu respectiv sau un alt Alexandr Poteiev? Se presupune că acesta s-a născut în data de 7 martie a anului 1952. Numele său mijlociu ar fi fost Nicolaevici.
Documentele din Florida se potriveau cu biografia sa. Atât pentru amendă, cât și pentru vot, Poteiev a spus că e născut în 7 martie 1952. Numele lui mijlociu, Nick, rezona cumva cu Nicolaevici. Încercările de a lua legătura cu spionul nu au avut succes.
Adresa sa de domiciliu era o proprietate înregistrată pe numele unei rude. Un alt apartament din complexul respectiv era înregistrat pe numele altei rude.
Persoanele din jurul lui Poteiev nu au dorit să ofere informații despre individul misterios, denumit de acestea „Alex”. O altă rudă a spus că poveștile despre Alexandr sunt „adevărate nebunii” și a promis că va pasa numărul de telefon al jurnaliștilor către Poteiev. „O să vă caut eu”, a declarat ruda acestuia.
foto: captură youtube.com